В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Новели за приятелството

Публикувано от на 16/03/2022

Оприятели мои! На света няма приятели!” – казал го е Аристотел. Друг вариант на негова мисъл по същата тема е: “Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.”

262017007 1258467791325253 8120093894882607317 n
Катя Андреева

Може би и вие, както и аз, сте си задавали въпроси, относно валидността на приятелството. Чия валута е то? На сърцето и споделянето, на взаимната изгода, на доверието или на това да привикнеш с друго човешко същество. Да го разбираш, да се смеете заедно, да отгатваш тъгата му и да му помагаш да се лекува от нея… Да споделяш и своята гледна точка и да търсите заедно поведенчески механизми, които да го омиротворят. Ако се е поддал на афекти, способни да размият границите на доброто и злото, да го прегърнеш и с тази прегръдка да влееш хуманния пулс на своето сърце в неговото… Да, можем да избираме приятелите си, но едва ли допускаме особено близо и бързо новите си познати до крепостта на своята същност, когато сме преминали 40-те. Опитът ни е научил и, както казва Никола Шамфор: “ Дворцово приятелство, лисича чест, вълче общество.”.

На мен поне ми се е случвало, а щом е така, предполагам на повечето от вас, да се доверявам безрезервно на приятели, а после да дочувам странно ехо зад гърба си по свой адрес от същите тези приятели… “Процесът е взаимен”, съм си казвала обикновено. Може би аз съм допринесла за  натрупана обида, която трябва да е причина за този пълен обрат!

plusen metcok vyrhu bure i cvetq

Не, простотата грешка на младостта, че доверието и всичко - всичко за приятеля (без натякване и разтакаване), ще направи климата на споделяне най - благотворен, е златната среда, в която можеш да се превърнеш в даденост за другия. Обикновено не споря. Научих се че безследното разстояние от тези хора е най - доброто лекарство. Понякога нивото оказва решаващо влияние. Няма как да обясниш, а и няма нужда да се оправдаваш.

“Мнозина от моите приятели ми станаха врагове, мнозина неприятели се сприятелиха с мене, а равнодушните ми останаха верни.” Станислав Йежи Лец

Разказвали са ми за приятелство в казармата, поради общи вкусови предпочитания. Мой приятел се сприятелил с войниче – циганче, понеже и двамата обичали лук и често  посягали към артелната. Единият пазeл, а другият отарашвал плитката със сочния зеленчук. После – кой от къде, за да си го ядат тайно.

Обичайте приятелите си, учете се на всеотдайност, но... бъдете внимателни! Усетите ли дребнавост и дълги мълчаливи паузи, когато разказвате весела история, работата отива към дистанция.

Катя Андреева

Брайл ФМ


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *