За Нас

Радио „БРАЙЛ ФМ“ е проект на Фондация за информационен обмен и обслужване на слепи и инвалиди „Равностойно партньорство” – София.
Радиото е отдавнашна идея, още от 2000 г., на двамата му създатели Владислав Кацарски и Анелия Велинова. Те са дългогодишни журналисти.

Централна част във философията на РАВНОСТОЙНО ПАРТНьОРСТВО и на БРАЙЛ ФМ са хората със специални нужди: децата, младежите, майките, творците, пенсионерите, болните, сираците, бездомните, хората с някакъв физически дефицит.
Основните теми на радиото касаят тези групи хора и българската култура. А фундаментално изискване е качеството на работа.

БРАЙЛ ФМ започва излъчването си на 28.11.2014 г. Това е единственото българско социално радио. В него се обучават и работят слепи специалисти.
Целта на създаването и развиването на подобен тип медия е интеграцията на хората със специфични потребности в обществото като журналисти и специалисти в областта на електронните медии. Радиото е още една възможност за социализиране на хората със затруднения, но със способности и с желание да работят и да се развиват като професионалисти. Информираността ни прави по-съпричастни към малко познатия мир на различните, като поставяме акцент върху тяхната ценност.
Така на дело отстояваме целите и философията ни.
Колеги от различни медии безрезервно подпомагат сътрудниците на БРАЙЛ ФМ с пряка работа и идеи.

Радио „БРАЙЛ ФМ“ се разпространява в интернет среда. Излъчването трае 24 часа ежедневно, като няма ограничение в сферите и областите: музика, изкуство, наука, технологии, литература, здраве, медицина, творчество, образование, спорт, вести, факти от всякакво естество, интервюта, анализи, гласове от най-различни слоеве на обществото – българи и чужденци.
Радиото прави достъпна информацията, до която хората с дефицити обикновено достигат трудно.

Мисията на радио «БРАЙЛ ФМ»: да обогати социалната култура на българските граждани, за да може обществото ни да приема различните; да защитава и подпомага българската култура и творците.

Можете да ни слушате на https://braillefm.com/brailfm.m3u
https://www.youtube.com/channel/UCQoTSCc0JtBK239m6WyK06Q

Програмната схема включва предавания на живо: „Приемната“ – публицистика; „Любовта, без която не можем“ – за българска поезия и проза, „Без коментар“, „Грамофон“ – за българска музика, „Феърплей“ – спорт; „Амор латино“ – музикално предаване, „Ловци на вицове“ – хумористично предаване. Предавания на запис: „На върха на пръстите“ – съвместна журнално-публицистична продукция с БНР Бинар, „Биографи“ – за известни личности; „Вечери на Кръста“ – за новоизлязла българска литература; „Бинокъл“ – специализирано дайджест предаване за хора с увреждания с новини от България и чужбина; „Накратко с БРАЙЛ ФМ от Варна“; „Под лозата“ – българска народна музика; детското предаване „Златни приказки“; „Срещи“ – съвместна продукция с читалище „Луи Брайл“ – София; радиотеатър за възрастни и за деца (някои на Владислав Кацарски и Маргарита Друмева); „Време е за рок“, Юро Денс Пауър“ и БРАЙЛ ФМ Life – музика за различни вкусове. Предстои възстановяване на предишни предавания: „Бъди благословен“ – за наука, история и духовност,; надяваме се скоро да започнат: „Читалнята“ – прочит на интересни книги, „Да реализираш мечтите си“ – пътеписи.
БРАЙЛ ФМ създава собствен „Златен фонд“, като записва произведения на български автори от различните литературни жанрове с техните гласове. Български музиканти представят новата си музика при нас. Театралите и техният продукт представляват огромен интерес за екипа. Някои от хората, които сега работят в радиото играеха в постановка към Театъра на съучениците към Фондация „Равностойно партньорство“ цели четири години на Софийска сцена. Двама души от трупата вече учат в НАТФИЗ и Нов български университет. Художниците са сред нашите сътрудници; редактори на книги и издателства ни оказват съдействие. С музикантите от ДЕЛТА БЛУС БАР сме партньори.
Лекари, научни работници с техните открития са в кръга на почитателите на нашата медия.
Изключителната насоченост на радиото към българската култура привлича все повече творци от всички видове изкуства.
Наши привърженици направиха репортерски и информационен пункт към БРАЙЛ ФМ във Варна, където се сформира редакция към радиото с ръководител Светлозар Алексиев. Съдействие получаваме от наши нещатни сътрудници от Пловдив, Бургас и Пазарджик. Хора ни пишат и се обаждат не само от страната, но и чужбина.
Зад гърба си за три години имаме и своите успехи: помогнахме за подобряване на условията в Дом за слепи на ул. „Балша“ 1 в София, спряхме явна кражба на пари от незрящи, предотвратихме уволняването на двама души, огласихме журналистическо разследване за НПК на слепите. Отбелязваме и хубавото и лошото в организациите на и за хора с увреждания. Издействахме финансиране на Федерация „Спорт за незрящи“, за което получихме благодарствен плакет, присъстваме на спортни прояви, на мероприятия на други НПО, търсени сме като медиен партньор. Установихме контакти с чужбина: направихме предавания с преводи в ефир за войната в Украйна, на интервютата, които взехме от ръководители на организации от съседни страни; босненски журналист написа статия за БРАЙЛ ФМ; поддържаме връзка с хора от Полша, говорим за българите в чужбина. Работим по проекти с организации като: Български адвокати за правата на човека, с организацията „Шанс чрез умения“, детско списание „Щъркел“, с което съвместно създаваме и излъчваме радиоспектаклите на Владислав и Маргарита. Имаме близки контакти с две читалища: „Пенчо Славейков 1921“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, отразяваме фестивали, бардовските изяви.
Малкият състав на работещите в радиото засега не позволява да осъществим замислените здравно и политическо предавания, но макар не регулярно, а от време на време, такива предавания звучат в ефира на БРАЙЛ ФМ. Бихме искали да имаме новинарска редакция. Надяваме се да рекламират при нас.
Радиото работи изключително на обществени начала. Освен доброволците, към медията са наети чрез бюрото по труда трима души – слепи специалисти на заплата по НП ЗОХТУ.