В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Баба Марта и Бабий яр

Публикувано от на 04/03/2022

Баба Яга, на баба ти хурката, много баби-хилаво дете, бабина ти трънкина, дрън - дрън бабина, на бабин ден, бабини гозби, трай баба за хубост, сляпа баба...

hristo petrov
Христо Петров

Кротко си дремех, в джоба ми лежаха две мартенички, нямаше контрола, автобусът плавно се носеше от Орлов Мост по Булевард Ленин. През детството баба ми казваше Цариградско Шосе.   На Плиска в рейса връхлетя шумна група ученици – от тези, които не можеш да ги различиш каква на възраст са или в кой клас учат. Тийнейджъри с една дума, а с друга – шумни. Говореха високо с мутиралите си гласове, но пък се смееха от сърце. И цялата тази кавалкада на фона на музика, направо гърмяща от нещо си. Отначало помислих, че звуците идват от някой мобилен телефон, но двамата младежи зад мен, към които се обърнах и направих забележка, с очи посочиха застаналите в средата на автобуса  ученици. Естествено, гражданското ми възмущение се отправи към дългучите, скупчили  се в хармониката на рейса. Единият държеше малка, но мощна JBL колонка. Момчетата направо си бяха симпатяги , което ме накара да съм прилично любезен с тях. На забележката ми, че музиката адски гърми и автобусът не е мястото за такова забавление, те веднага реагираха и направо спряха звука.

Аз успокоен се обърнах и тъкмо да се върна на седалката, чух как един мутирал глас от групичката декларативно заяви зад гърба ми : „По добре музика, отколкото сирени да слушаме!”.  Топла вълна направо ме обля, сигурно и ушите ми пламнаха. Не се обърнах да го погледна. Дали не бяха момчетата от Паметника на съветската армия, които бдителните за реда и духовното ни здраве милиционери брутално арестуваха заради това, че бяха посмели да напишат в нозете на съветските солдати  “ Мир в Украйна“

274120985 476774344091427 4146820584266638242 n

Или бяха други младежи. Все едно. Важното е, че ги имаше, какво като слушат музика –  те мислят! А за моята  комсомолска непримиримост и изкуфяла досада не искам да си спомням. Това, което проумях е, че като слязат, отново ще си пуснат любимите парчета и  съм сигурен че никога няма да допуснат да се носи вой на сирени, където и да живеят по света.

274224231 486094636297239 6685245850215917098 n

Историята, която пропуснах да разкажа на момчетата от автобуса

В края на септември 1941 в Укрйна ( край Киев ) е извършено чудовищно престъпление - една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война. В местността Бабий Яр се разиграват неописуеми сцени на безмилостно изтребване на невинни хора.

За два дни – на 29 и 30 септември 1941 година – в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 цивилни евреи, руснаци, украинци, войници и партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са най-масовата екзекуция на хора през Втората световна война.

274234976 649218232857670 7283665045372606049 n

До началото на войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на хитлеристката агресия  много от тях бягат на изток – към вътрешността на Съветския Съюз, други заминават в чужбина, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно са избити.

Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – ловят ги по улиците или в домовете и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определен пункт, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение се наказва с незабавен разстрел. После са отведени към смъртта.

Изстрел в тила

Бабий Яр е бил избран от нацистите поради наличието на естествени ровове и падини в местността. Това е облекчило задачата на палачите, които не е трябвало да копаят дълбоки гробове за десетките хилядите трупове. Освен това местността е била достатъчно отдалечена от центъра на града, така че престъплението да остане скрито от очите на хората.

274867201 5511146322233599 1502324388684274548 n

Извършеното в Бабий Яр не може да се нарече просто разстрел. Това са убийства като на заводски конвейр… В течение на  дни екзекуциите са били извършвани чрез изстрел в тила. Само в първия ден са били убити над 20 000 души. Имало е точно пресметнато разпределение на труда – едни нацисти са отговаряли за разстрелите, други – за прибирането на труповете, трети – за сортирането на ценните вещи, а четвърти са охранявала онези жертви, които чакали на опашка да им дойде ред за екзекуция. Немска прецизност.

Хладнокръвие и жестокост

Обвиняемият в Нюрнберг  немски офицер Курт Вернер разказва пред съда за разстрелите през 1941 година хладнокръвно и без капка жал или разкаяние за това „колко нерви е струвало“ на германските военни да изпълняват тази „мръсна работа“.

Разстрелите не спират чак до освобождението на Киев

В Бабий Яр разстрелите продължават и след 30 септември 1941 г. Всред жертвите  са евреи, деца, възрастни хора, болни, пленници. Екзекуциите в този период се извършват систематично – чак до освобождението на Киев от Червената армия.

След Бабий Яр масовите убийства на евреи продължават в Одеса, в Рига – от Прибалтика до Волга. На фона на ужасите в концентрационните лагери, тези трагедии остават неогласени с години, въпреки садистичната жестокост на престъпленията.

Технология на смърт

Фашистката технология на масови убийства се развива и за да не се нараняват крехките души и чувствителните нерви на палачите, нацистите намират по-прости и по-ефективни методи за масово унищожение. В Аушвиц започват да въвеждат    газовите камери за по-хуманна жестокост. И до ден днешен технологиите за смърт се усъвършенстват от последователи с болни мозъци, прекрасно образование и привидна политическа коректност, които продължават не само да прецизират военните технологии за масово избиване на хора, но и да ги прилагат там, където преценят, че е нужно за защита на егоистичните си интереси.

Кръвопролитията в Украйна и зададения въпрос

Освен невинните жертви нa цивилни, евреи, руснаци и украинци от нацисткия садизъм в Украйна,  падат почти 1 000 000 убити, ранени и взети в плен съветски войници. В немската армия попадат  3718 оръдия, 884  танка и много друго въоръжение като трофеи. Битката в Украйна е най-голямото обкръжение във военната история с най-много взети пленници. По различни данни са пленени между 650 000 и 700 000 войници на Москва. 

Историци отбелязват като основна причина за жестокото кръвопролитие и поражение на руснаците неразбирателството в съветското ръководство между Сталин и генералите му Жуков, Будьони и Шапошников.

Цената е била 1 000 000 избити , ранени и пленени руски войници и десетките хиляди жертви от престъпленията на нацистите при разигралата се трагедия в Бабий Яр.

Как да се спре тази нова война в напоената с кръв Украйна?  Как да се спре безумието  и безмислените жертви  на украинци и руснаци ?

Момчетата от автобуса  ми зададоха въпроса и за разлика от мен показаха, че знаят отговора.

 1 Март, 2022                                                                                                 Христо Петров

nemcov snimka

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *