В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


С ухание на френски парфюм и руски барут.

Публикувано от на 25/02/2022

Христо Петров
Христо Петров

Бях започнал да  пиша седмичния си материал като пред сезонен анализ за българското Черноморие и горчивата съдба на нашенеца, решил да тръгне на море през лятото. Изведнъж съобщение по радиото за война в Украйна. Руско нападение. Отново тези руснаци. А материалът беше за българското Черноморие и извратения модел на хотелиерството – основно с руско финансово участие. И как без един изстрел (игнорираме разстреляните тъмни субекти от бандитския грабеж), доскоро хубавото ни Черноморие беше предадено, обладано, разпарчатосано и здраво опаковано като бетонна матрьошка. Както винаги са ни виновни руснаците,  или американците, но най-вече Държавна Сигурност и лошото време. Времето действително е такова лошо, най-вече за руснаци и украинци, лошо за Москва и за Киев, лошо и за Европа. Защото когато има война, страдат най-много обикновените хора, а не политици или генерали. А на война миришеше от 2014-та, и особено от последните два месеца. Миришеше в Брюксел, смърдеше от Москва и вонеше от Вашингтон. Флаконите със скъпия  френски  политически парфюм на Макрон не можаха да прогонят  зловонието на барут и руска водка. В НАТО и Европа паркетните политици се правеха на глухи за стона, който идваше от Донбас и Киев, надменно си затвориха очите  под свистящата руска нагайка от тревожни послания и  гневни предупреждения за нарушен военен баланс в Европа и права на руснаци в Украйна.  Воплите от Киев за повече европейска помощ отскачаха от стъклените стени на Европарламента  и се връщаха  с неопределени обещания за най-строги санкции срещу Русия и пълна евро-НАТО подкрепа на Президента Зеленски.

i 4

Надменното отношение на Брюксел беше такова и към Москва. Този демонстративно пренебрежителен водевил  се дирижираше от Вашингтон, където Байдън обяви Минското Споразумение за булшит. Конкретните предложения на Путин  към НАТО и ЕС за разрешаването на кризата в Украйна в духа и задълженията от Минск ,бяха  стъпкани и захвърлени в коша с непраните дрехи.

Украйна и НАТО

Страховете в Москва за отдалечаване на Украйна от сферата на влияние на Русия ускориха действията на Путин, докато присъствието на етническо руско население предостави на Кремъл предтекст да се намеси като защитник.   

Въпреки спецификите на украинската криза, анализаторите побързаха да отбележат, че ходът на Путин отговаря на неотдавнашен модел в руските военни операции, насочени към подчинение на съседите и осуетяване на техните западни стремежи – в процес, спиращ всяко по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

i 2

Кремъл отдавна използва така наречените „замразени конфликти“, за да разшири обхвата си извън руските граници. През последните три десетилетия той подкрепяше проруски режим в отцепилия се регион на Молдова Приднестровието. През 2008 г. Русия започна война в Грузия в подкрепа на инсталираната сепаратистка администрация в Южна Осетия и Абхазия, две провинции с голямо рускоезично население. Шест години по-късно Русия превзе Крим от Украйна и започна да подкрепя бунт на проруските сепаратисти в Донбас.  През 2008 г. войната на Русия с Грузия избухна в началото на летните олимпийски игри в Пекин, за голямо разочарование на китайските официални лица. За да избегне още веднъж да разстрои Китай, през 2022 Путин изчака края на церемонията по закриването на Зимните игри, също в Пекин, преди да нанесе отново удар – този път в Украйна.

i 6

Русия винаги е загрижена и особенно чувствителна към чуждо проникване – не само по отношение на военно участие и политическа ангажираност, но и в културен план. Нали помним, че Москва години наред игнорираше българските корени на руската си азбука.   В днешно време така наречените „цветни революции“, които доведоха прозападните правителства на власт в Грузия (2003) и Украйна (2004), Кремъл възприе като инструмент на Запада за откъсване  на тези държави от Русия.

Европа остана глуха и няма пред заявените от Москва цели за запазване на руския контрол – или поне влияние – върху тези конкретни региони, с което индиректно способства  руската стратегия да се изпълни  успешно.   Никога не е имало и капка съмнение, че  нито Грузия, нито Украйна са се отказали от присъединяването си към НАТО.  Но де факто членството в НАТО вече не е жизнеспособна опция. Колкото Грузия през 2014 искаше, толкова и Украйна през 2022 да иска да се присъеди към НАТО, те просто вече не могат. Не че са се отказали, просто са предадени. На думи и хартия западните покровители решават кой да се присъедини към НАТО. Но на практика те не могат да преодолеят Русия. Остава въпросът с отворен отговор: колко контрол може да упражнява Русия, тъй като действията на Путин втвърдяват антируските настроения в Украйна и Грузия.  

i 1

Русия може да постигне краткосрочните си цели в Украйна, но губи престиж и мека сила.  Малцина в Украйна   биха помислили да се обърнат към Русия като геополитически партньор. В дългосрочен план Русия отдавна пропиля предимствата, които имаше след разпадането на Съветския съюз.

За стратезите на Кремъл явно негодуванието срещу Москва е цена, която си струва да се плати, за да се гарантира, че разширяването на НАТО е спряно, а възстановяването на руския контрол е гарантиранция, че процесът е необратим и влиянието – осигурено в дългосрочен план.

САНКЦИИТЕ

i 3

В Четвъртък по обяд в Кремъл Путин направи спешна среща с група избрани руски бизнесмени. Освен разяснителната тирада на тема Украйна, „която ще си вземем“, руският президент призова бизнесмените да проявят разбиране и най-вече търпение в тази сложна и не еднозначна обстановка.  Защо ли ?  Великобритания и САЩ много експресно обявиха нов пакет финансови и икономически санкции срещу руски банки, лица от личното обкръжение на Путин  и незаконно забогатели руски олигарси, приближени на Кремъл.

В Лондон Борис Джонсън каза, че е време да „изтръгне Русия от глобалната икономика, парче по парче“, като обяви широкомащабен пакет от санкции срещу Москва, включително замразяване на активите на всички големи руски банки и забрана за износа на високотехнологични продукти.

„Путин ще стои осъден в очите на света и на историята: той никога няма да може да изчисти кръвта на Украйна от ръцете си“, каза премиерът пред депутатите, докато обявяваше огромния пакет от мерки.

i 5

Посочвайки рязък спад на руските фондови пазари и стойността на рублата след инвазията в Украйна, Джонсън каза: „ще продължим с безжалостната мисия да изтласкваме Русия от световната икономика парче по парче, ден след ден и седмица след седмица.

По-рано той се опита и не успя да убеди колегите си от Г-7 да изключат Русия от глобалната разплащателна система SWiFT, въпреки че неговият говорител каза, че ще продължи да настоява по въпроса през следващите дни.

Джонсън обяви 10 мерки, които Обединеното кралство предприема незабавно. Активите на всички големи руски банки в Обединеното кралство ще бъдат замразени, включително VTB, втората по големина банка в страната с активи на обща стойност 154 милиарда британски лири. Дали тези санкции ще засегнат дейността на VTB в България, прдставлявана от финансовия и туристически олигарх Милен Велчев, може само да гадаем.

Индивидуални санкции ще бъдат наложени на над 120 физически лица, юридически лица и дъщерни дружества, включително Ростех, най-голямата отбранителна компания в Русия, която изнася оръжия за £10 милиарда годишно, както и на четири други отбранителни компании.

Очаква се следващата седмица да бъде внесено законодателство, което да забрани на големите руски компании да набират финансиране на пазарите в Обединеното кралство и да попречи на Москва да набира държавен дълг в Лондон.

Олигарсите, които ще бъдат санкционирани, включват бившия зет на Путин Кирил Шамалов , който е най-младият милиардер в Русия;  Денис Бортников, заместник-председател на Управителния съвет на VTB Bank и Юрий Слюсар, директор на Обединената авиостроителна корпорация. На руската авиокомпания Аерофлот ще бъде забранено да каца във Великобритания.

Това са руснаци, които водят  космополитен начин на живот. Те идват в Harrods, за да пазаруват, отсядат в най-добрите хотели, когато искат, изпращат децата си в английските най-добри държавни училища и това е, което се прекратява.

Така че тези хора по същество са персони нон грата във всяка голяма западноевропейска столица в света. Това наистина хапе и боли.

Обединеното кралство ще спре и ще забрани всички лицензи за износ с двойна употреба за Русия, които обхващат артикули, които биха могли да имат гражданска или военна употреба. Ще има и законодателство за забрана на широк спектър от високотехнологичен износ за Русия, включително полупроводници, части за самолети като реактивни двигатели на Rolls Royce и оборудване на рафинерии за петрол.

В следващите дни се очакват допълнителни законодателни промени за ограничаване на депозитите, които всички руски граждани могат да държат в банкови сметки на Обединеното кралство до £50 000, предназначени да елиминират възможността на руснаците да набират финанси и да държат парите си в Лондон.

Мерките ще важат и за Беларус, която руските сили използваха за нахлуване в Украйна. Британското Правителството също така ще внесе законопроект за икономическата престъпност, целящ да направи активите по-прозрачни.

С безпрецедентното затягане на санкциите срещу Русия, обществото явно ще се сблъска с икономическа криза и някои лишения, в името  на солидарност с независимостта на Украйна и защита на демократичните ценности, колкото и това понятие да е разтегливо.  .

Заключение

В основата на украинската криза лежи фундаментален въпрос за естеството на историята и природата на човечеството: възможна ли е промяната? Могат ли хората да променят начина, по който се държат или историята се повтаря безкрайно, като хората завинаги са осъдени да повтарят минали трагедии, без да променят нищо освен декора?

24 Февруари 2022                                                                       Хр.Петров


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето