В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Безрасъдни Донкихотовци и Жулиети

Публикувано от на 16/02/2022

katq
Катя Андреева

“ В любовта няма страх; тъкмо обратното — съвършената любов прогонва страха, защото страхът е свързан с наказание. Ето защо любовта не е съвършена в този, който се страхува. Ние обичаме, защото Бог пръв ни обикна.” Първото писмо на Йоан 4:18-19

По смръзналите улици на града, в деня след 14 февруари, сякаш отеква тази присъща нам, людете самотност, полепнала по изровените язви на асфалта и тротоарите… Празнични стъпки на влюбени, разкъсани балони и опаковки във форма на сърца, бонбоните и виното – всички атрибути на отминал празник са добили стойността на артефакти. Само гълъбите в градинката с упорита наивност търсят онази храна, която ще им даде силите да полетят. “В любовта няма страх...”, но къде е тази всеобхватна амброзия днес, имало ли я е изобщо в спокойните мигове на щастие, в трескавото опознаване или шеметната близост на целувките?! Защото страхът се превръща в константна единица, която диктува поведението ни, опровергава настоящето и запълва с носталгичен привкус миналото... Но ние все още обичаме, все още се учим да се радваме на краткото слънце, което пролазва по графитния щрих на фасади и дървета, по острите черти на сутрешни минувачи, строени срещу светофарите,  по мен, по теб… Сякаш сме рицари на любовта - безразсъдни Донкихотовци, Жулиети, възкръснали романтици,  чиито пулс излъчва ритмичната секция на този вечен химн, който заприличва понякога на SOS от потъващ кораб...

img 20220216 110533 edited scaled
Графити:"Любовта е всичко"

Още древните гърци са предусетили тази “лимитирана” същност на човешката любов, несъвършената ѝ  приложимост в отношенията ни. Затова и думите, с които я назовават са  осем на брой ( Ерос, Филиa, Сторге, Лудус, Mания, Прагма, Филаутия, Агапе ). Комбинирането им, според тях може да бъде  до два-три от тези видове и, забележете: могат да се превърнат във фиксация или мания и да придобият негативен характер.              

В повечето езици са останали думи, които означават “любов” и “обич”. Понякога се питаме защо клетвите на влюбените са толкова силни “докато смъртта ги раздели” и после стигат до противоречия или спорове, до съглашения или раздяла. Нима не са били искрени?! Нима са се превърнали в предатели на любовта?!

img 20220216 110608 edited
Графити: „Сърце глава не пита“

Как става така, че реалността “размива” идеала, сваля блясъка на същността и нерядко го “заземява” до нивото на делничен ритуал, граничещ с лицемерие… Любовта не е даденост, а взаимен процес на търпеливо внимание. Подадена ръка или поглед на разбиране. Непрестанна щедрост да даряваш и да споделяш. Да отстъпиш и премълчиш, ако е нужно. И най – вече да обикнеш другия както себе си, но ако не обичаш себе си, как да обичаш изобщо?

градска фасада
Снимки: Брайл ФМ

И за друго се питам – премълчаната любов съществува ли? Да, премълчаната, а не несподелената!

Поспрях се на ъгъла на последната пряка, преди да вляза през вратата.

Слънчевата осанка на отсрещната фасада заблестя като киноекран и този ден започна своята серия - два гълъба прелетяха точно навреме.

Усмихвам се и точно сега не ме е страх!

Катя Андреева

www.braillefm.com

img 20220216 105908

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *