В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Театър за незрящи или зрящите в незрящия театър – „Гара Любов“

Публикувано от на 03/11/2021

"Гара Любов"
„Гара Любов“

Ивелин Пъшев („Стенд Арт“ , Йоланда Димова ( Куклен театър ), Ваня Георгиева (автор на постановката „Гара Любов“) разказват за театъра за незрящи, финансиран от НФК по програма „Социално ангажирани изкуства“. Сдружение „Стенд Арт“ е създадено от група ентусиасти в град Русе. Проектите им са в областта на културата, изкуството, гражданското общество и образованието.

„Гара любов“ е уникална по рода си театрална постановка за България, която премахва визуалните елементи и има за цел да стимулира всички сетива на публиката, освен зрението. Тя преживява спектакъла чрез звукови и сензорни ефекти, аромати, текстури на материи, допир и други усещания. Необичайното в този спектакъл е, че е създаден за незрящи хора.

Уникалната постановка обединява артисти от Държавния куклен театър и от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в гр. Русе. Текстът за пиесата е вдъхновен от поредица работни срещи на екипа с представители на регионалната организация на слепите в Русе и специално написан от Ваня Георгиева, автор на постановката: „Гара любов е една и много истории за срещите на любовта, за усещането да обичаш, да надушваш и напипваш  любовта. Да я познаеш още от първата изречена дума. За грешките в нея и за последствията от действията ни в координатната система на най-бленуваното и осмислящо чувство. И за това, че винаги имаме шанс. Дори след като сме сгрешили. Да оправим нещата.“

Слепите и виждащите живеят на една планета, в един свят, имат еднакви желания и любови и могат да бъдат на една и съща гара.

Ивелин Пъшев („Стенд Арт“), Йоланда Димова („Куклен театър”), Ваня Георгиева (автор на постановката) разказват за театъра за незрящи, създаден по проект „Театър 4D” на русенското сдружение „Стенд Арт“ и финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Ивелин Пъшев:  Проектът „Театър 4D” целеше да създаде едно по-пълноценно театрално представление за слепи хора. Днешният театър е много визуален – пищна сценография, светлинни ефекти, лазери – и вече не се разчита на работата с гласа, на звуковата среда, на пространството, в което се намират хората. „Театър 4D” и това, което се случва на сцената, е микс от многоканална звукова среда, действието се случва на живо между зрителите, така че те да усетят парфюма на персонажите, да усетят миризмите на гарата.

Зрящите хора още с влизането си във фоайето са посрещани от сътрудници, които им поставят превръзки за сън и ги отвеждат към „Гара любов” – там, където се случва събитието.

Проектът ще продължи. Има огромен интерес и получихме поне шест покани от различни сцени от страната. „Гара любов” ще бъде пусната до края на октомври като радиотеатър. Има специално създаден сайт и тя ще живее там поне още няколко години.

gara lubov2

Ваня Георгиева:  Нямахме познание и примери към които да се обърнем, когато създавахме „Гара любов” като пиеса и представление. Действахме до голяма степен с много сетивна интуиция и изключително разчитахме на нашите партньори от Съюза на слепите в Русе, които извървяха с нас този път от избора на тема на пиесата до всички въздействия върху сетивата, различни от зрение, които използвахме в самото й представяне.

Осъзнавах, че създавам творчески продукт, който е по-особен и ще се възприема чрез други сетива. Получихме страхотни отзиви от зрящата публика, която докоснахме по силен начин. За незрящите беше усещане за празничност и пълноценно преживяване на случващото се на сцената, но за зрящите преживяването беше разтърсващо и остана в сърцата им.

Този спектакъл ме промени – сега съм по-чувствителна към положението на онези от нас, които са лишени от нещо, в случая сетиво. Вече знам повече за техния свят, но за мен ценното е, че успяхме да срещнем зрящи и незрящи заедно, рамо до рамо на една сцена и да успеем да пресечем гледните им точки.

Йоланда Димова: Обърнахме специално внимание на техниката на говора, на звуковата среда, на музиката, но аз като актриса разчитам много на емоцията, защото тя се усеща, когато е искрена. Независимо дали си зрящ или незрящ, емоцията достига до теб и ти виждаш с очите на душата си.

Водещи: Владислав Кацарски, Анелия Велинова


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *