В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Приемната

14:00 17:00

Предаването в момента

Приемната

14:00 17:00


Силата на Правото или Правото на Силата

Публикувано от на 18/03/2022

Под неизменния знак на провала

Прехвърчаше мокър сняг, а на спирката – младо момиче, застанало на завет, беше разгърнало дебел учебник по право. Прочетох фамилията на професора, автор на труда и с изненада установих, че преди минути бях в съдебната зала с дъщеря му – Прокурор в Софийски Съд. Не, не ме обвиняваха, а само делова среща. Тролеят пристигна и се качихме на топло. Момичето си тръшна тежката раница на седалката и продължи унесено да прелиства явно интересното за нея четиво. Направи ми добро впечатление. Не се заглеждам по хората в транспорта, но тя четеше. Помислих си дали като учи Право, а явно с това се занимава, е всред тези 17% от българските граждани, които вярват на родното ни правосъдие. За сравнение, почти всеки втори европеец има доверие в съда. Със сигурност знае, че нейната държава е най-често осъжданата от Европейския съд . Може би и затова учи право. Интересно тази тема колко е болезнена за всеки управляващ ни. Всеки станал политик, а еле във властта, направо подскача още от недоизречени  думи, че Европейският съюз чака от България присъди.

image 6

Дружно главен прокурор,  министър на правосъдието, кохорта министри   впрягат статистиката, за да обявят, че всъщност магистратите си вършат работата. Но не е съвсем така. Спешната визита на Лаура Кьовеши, макар и по покана и за сметка на българското правителство, не беше само да се почерпи с бонбони пияни вишни и снима с министър – председателя на фона на българското и европейско знаме. 

image 2

Понеже нашата народна гостенка идва от Брюксел, но е румънка, а не само румънка, но и един от Директорите  на Национална дирекция антикорупция, та се присетих за нейния най-първи предшественик в Румъния. Директорът на новосъздадената тогава Националната дирекция антикорупция ( НДА ) прокурор Даниел Морар.

image 10

Той беше първият в Румъния, който предаде на съд бивши  вицепремиери, съдии и политици от всички партии. Когато в Букурещ за пръв път се здрависах с този дребен на ръст мъж, през ръката ми  премина енергия на твърдост, решимост и деликатност. Срещата ни вместо 10 минути, продължи почти час. Дошъл в Букурещ от Тимишоара – по диагонала на Румъния. Завършил Право в тамошния Университет . Всичките му приятели и близки останали в родния град. В Букурещ не познавал никой, идвал веднъж на екскурзия от гимназията.  Като главен прокурор на НДА освобождава 12 прокурора и назначава 25 нови.

Причината е, че до встъпването си в длъжност, Дирекция антикорупция в Румъния е обвинявана от обществото, че не се разследват големи корупционни дела и че прокуратурата има пасивно поведение и не се намесва по дела, като чака те да пристигнат при нея. Главният прокурор е убеден, че престъпленията, свързани с корупцията, са едни от най-тежките, защото убиват, унищожават моралните основи на демокрацията и нанасят огромни финансови щети на обществото. В работата си Даниел Морар се стреми да бъде на напълно еднакво разстояние от всички политически партии. Събраният от неговата агенция антикорупция  материал и доказателства в процеса на разследване, са  напълно достатъчни на съда, за да се произнесе с присъда.

image 4

В правомощията на агенцията по антикорупция влизат компетенции за собствено разследване с включени собствени разузнавателни средства: подслушване, проследяване, агентурна работа. Събраните доказателства и повдигнатите обвинения директно влизат в съда. За професионализма и качеството на работа  говорят резултатите  Само за година работа зад решетките с ефективни присъди са се отзовали двама върховни съдии, заместник министър – председател, прокурори, министри и политици.

image 3

На мой въпрос къде в момента е семейството на главния прокурор, Даниел Морар отговори, че съпругата и дъщеря му са останали в Тимишоара – тя работи, а детето е на училище. Така било по-сигурно и безопасно за тях. Пред входа на сградата на агенцията бяха паркирани две коли – единствения служебен превоз. Попитах прокурора каква кола кара, а той отвърна – едно 5 годишно Ауди… Не, не служебна, а лична. 15-годишен Голф, който останал да го ползва съпругата  в Тимишоара.

image 9

На излизане в коридора вдигнах камерата, за да снимам интериора, но униформения дежурен на етажа ми забрани категорично. Придружаващата ме сътрудничка на прокурора звънна на шефа си и подаде телефонната слушалка на служителя. Той скочи, сложи си фуражката и застанал в стойка мирно и взе телефона. След това си свърших намисленото. Къде и как са обучавани тези хора, помислих си аз. Не са извънземни, от своите са се пръкнали. И сякаш  отговорът на този  букурещки въпрос дойде от една друга моя среща.

image 7

Във фокуса на Правото

В Йерусалимския Хебрю Университет разговарях на чаша ароматен чай с декана на Факултета по Право професор  д-р Йоав Дотан.

image 12

Млад, енергичен и ведро усмихнат:  Ние подготвяме най-добрите юристи за страната си. Основното, на което за годините в Университета ги учим, е да мислят като Юристи. От десетте съдии във Върховния съд осем са завършили нашия факултет, той е най-добрия. Повечето от членовете на Парламента, макар и от различни партии са наши възпитаници. Почти всички високи постове в Министерството на Правосъдието, Следствието и Прокуратурата се заемат от завършилите Йерусалимския Хебрю Университет. Повечето от преподавателите по правни науки в други университети са Хебрю – възпитаници. Годишно се приемат, тоест прецеждат и приемат (някои кандидатстват по три-четири пъти) около 260 студента по четиригодишен курс, има 100 дипломанта, 200 завършват мастер и 60 докторанта. Не се преподава само Право. Стимулират се студентите към научна работа и в други области с отношение към Правото: икономика, криминология, политически науки, международни отношения. Този модерен подход се утвърждава в страната през последните тридесет години. Факултетът по Право си е извоювал много висок престиж, което е добре известно на пазара за прависти. Практически всички студенти  99% след завършване си намират много добра работа.

Приемът в Хебрю Университета е много труден. Трябва да си много добър, за да влезеш, а да завършиш Правния Факултет трябва да си още по-добър. Нашите студенти работодателите ги търсят, а не те тях. Още по време на следването и стажа  получават по три-четири и пет дори оферти за постоянна работа. Най-добрите отиват на стаж във Върховния Съд. Много от нашите студенти работят по време на следване. Но само през лятото, през ваканцията. Не се стимулира и не се подкрепя работа по време на семестъра.

Трябва да се учи, нищо друго.

image 1

С нашите завършили Право студенти ние подкрепяме и развиваме ефективността на израелската правосъдна система при защита принципите на свободното и демократично общество. И тя, и решенията на Върховния съд доказват  ефективността си. Пример за това е одобрението и подкрепата, което намират  в обществото. Върховният Съд има респектиращо влияние върху функционирането на административния апарат и върху политиците. Работата на прокурори, следователи, съдии и адвокати е с огромно влияние върху всички процеси в страната , а не само на традиционната сцена на правораздаването. Те участват активно във важни обществени процеси със значими последствия. Нашият Върховен Съд може с решение да задължи министър-председателя да освободи член на своя кабинет. Това се е случвало няколко пъти през последните години.

Всичко започва от университетската банка

image

Обучението е сложен и дълъг процес, в който главно действащо лице  е Човекът, взел решение и посветил се на каузата на Справедливостта. Основно правните факултети в Израел са в държавните университети и, защото са стари учебни заведения, се считат за по-престижни от новите факултети в частните колежи. Ние вярваме, че изграждането на рационално мислене, правно поведение и инструментариум е много важно за практиката. Ние учим нашите студенти на силно, стабилно правно мислене, да мислят концептуално. Не учим студентите на канцеларщина. Да се научат да изготвят документи ще са им нужни от две до три седмици , и то ако им се наложи. 

image 5

Ние подготвяме студентите за бързо навлизане в променящото се общество. Обществото се променя много бързо, правото – също. За да са готови нашите студенти за това предизвикателство, трябва да са много добре интегрирани. Начина за това е да се научат как да мислят, как да използват работния инстументариум, а не само съществуващото право. Ние се стараем да дадем на нашите студенти глобално образование, защото днешният свят става все по-глобален и сложен. Държава се интересува от резултатите на всеки съдебен процес – от установяването на престъплението до осъждането на извършителите.

image 11

Под неизменния знак на провала

А у нас все така се случва, че значение има не това, което става в съдебната зала, а онова което е край нея. Защото в много случаи контекстът се оказва по-важен от самото дело, а не може да се пренебрегне и антуражът на обвинените – и явният, и скритият.

Ако имате доверие в българското правораздаване, попадате сред 17-те процента български граждани, които му вярват според последния Евробарометър. За сравнение, почти всеки втори европеец има доверие в съда. И вероятно затова българската държава е най-често осъжданата от Европейския съд в Страсбург. Само че предпочита да плати за това с парите на своите граждани, вместо да заработи по европейски. Или както клетникът Навални, макар от студена, но близка нам Москва, наскоро заяви в съдебната зала: “ Ненавиждам властта ви и презирам съдебната ви система. Защото е невъзможно да не се презира. Не ви ли е унизително, да се представяте за съдии и прокурори, а в крайна сметка става дума, че вие предавате онова, което са ви казали по телефона? Много бих дал да мога да прочета мислите Ви, Ваша чест. Защо смятате, че тази безнаказаност е вечна?

image 8
Снимков материал: Христо Петров

Правото на съдба

Каква ли ще е орисията на приветливото момиче с дебелия учебник по право, който продължаваше да чете в тролея?! Като се дипломира как ли ще приложи силата на Правото? Тя слезе на Софийския.

Кортежът на Кьовеши отпраши към летишето.

Аз продължих за Депо.

София, 18 Март 2022                                                        Хр. Петров


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *