В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Българинът и кучето

Публикувано от на 17/02/2022

Вярно куче

iczo 2
Снимка: Христо Петров

Да живееш като куче

На бясно куче тоягите

Свое куче

Трай куче да не лай

Гладен като куче

Премръзнал като куче

Храни куче да те лай

Работиш като куче

Да теглиш като куче

Търпелив като куче

Старо куче

Да умреш като куче

Българинът обича кучето. От време оно́ – дали ще е овчарско, ловджийско или екзотична марка домашно куче, обича да си има куче.  Най-вече да си има свое куче, вярно куче. Храни го, грижи се за него, развежда го, ходи с него на гости, пътува по света и у нас, води го на на почивка със себе си, да отдъхнат заедно, след като стопанинът се е изморил да прави бизнес като куче. Дори и хотели за кучета е настроил предприемчивия българин, където животното да заглади косъма, докато стопанинът го прави същото на някое екзотично място. За здравето на кучето се пръкнаха хиляди ветеринарни клиники с най – съвременна апаратура и медикаменти, предлагани от любезни, пре-любезни ветеринари. За кучешките храни да не говорим, че много хора ще завидят, а не бива-трай куче да не лай.  

Държавата се грижи изключително всеотдайно за кучетата – построила им е  приюти, цели отдели в общините отговарят за бездомните кучета, имат си бюджети за издирване, залавяне, обезпаразитяване ,,паспортизация”, маркиране. Само карти за транспорт не им е осигурила, вероятно поради опасност от заразителен пример за гражданството. Неправителствени организации също имат свои специализирани центрове за безплатни кучешки грижи. Някои им осигуряват и прием в чужбински приемни семейства. В паркове и градинки има площадки за развлечения на кучета. Замогналият се българин обича да се пази с верни кучета от други лоши кучета. Обича и да се бие с кучета като изгоден бизнес, както и да се забавлява с тричане на кучета за здраве и сеир.

Но българинът е и сантиментален. На колко места ( пред входове и по улици ) българска душа е направила постелки, кучешки колибки за бездомни, изоставени и разлюбени кучета… И всичките тези милостиви и кучелюбиви, похвални действия имат много възпитателно отражение върху обществото ни за избягване или за почти ликвидирането на случаи на “Храни куче да те лае!”.

iczo 1
Снимка: Христо Петров

Изчезват и случаи на “мокър като куче”. Останали са единични наблюдения за общуване като “куче с котка”, но те имат спонтанен характер. Като цяло се наблюдава тенденция на “заглаждане на косъма”  на кучетата и повдигане на възпитанието на хората към живота и благосъстоянието им в страната.

Единствено, но не особено тревожно за обществото е главоломното нарастване през последните години на броя на живеещите по-зле от кучета българи... Но това касае само и единствено хората без верни кучета в България. За тях всяко правителство полага неимоверни грижи:  осигурено да си умират като  истински изоставени бедни, малко гладни, но много болни и нещастно верни поданици. Съдба човешка.

София, 17  Февруари 2022 г.

Христо Петров , braillefm.com                                                                                


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *