В момента върви

Title

Artist


Турция: значима и непреодолима

Публикувано от на 11/11/2021

Политически анализ за Турция на журналиста Христо Петров със специално включване в ефир на Руми Рафет.

Лицата на многоликия Ердоган

Няма как да разглеждаме положението в България без да знаем какво се случва около нас, т.е. при съседите ни, нашите нови братя от Европа.

С  журналиста Христо Петров и със специалното включване в ефир на Руми Рафет ще направим политически анализ на Турция и ще разгледаме отблизо случващото се там.

Христо Петров: Когато говорим за Турция и положението в нашия регион на Балканите и в България, трябва да вземем под изключително внимание процесите, които започнаха преди няколко дни в Рим и в Глазгоу – срещата на Г-20 и срещата на ООН за глобалното затопляне. В този контекст е интересно да отбележим за случилото се преди две седмици: заканите на Ердоган да изгони дипломати, включително и американския представител, пристигнал да води преговори за отношенията между Турция и САЩ, нарушаването на гражданските права, визирайки турския бизнесмен, арестуван и хвърлен в затвора с години, заради обвинение в опит за преврат и на фона на влошената икономическа и политическа ситуация – той успя да си договори среща с Байдън, извън схемата на Г-20. Насаме проведоха разговор, в който американският президент е поставил много твърдо въпроса за нарушените права на турските граждани, а Ердоган е заявил от своя страна, че Турция е надежден партньор в НАТО и съюзник в очертаващия се Черноморски фронт срещу Русия, изразил е още притесненията си от американската позиция спрямо кюрдите. На този фон трябва да отчитаме позицията на Турция за случващото се в момента в Либия и че там тя и САЩ са отново на два фронта – Турция и ЕС, от една страна и Франция, Русия, Израел, ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия, от друга страна. Едните поддържат правителството в Триполи, другите – правителството на ген. Хафтар в източните части на страната. Това, което се случва в Либия, е много важно за Европа, предвид енергийните сделки. Турция участва дипломатически на няколко фронта, които очертават перспективата за следващите 50-100 години.

Когато се създаде много тежка икономическа криза, големите държави тръгват към военен конфликт, но кризата в Турция не се стовари изведнъж, а постепенно набра сила. Ердоган отдавна участва във военни конфликти – вече 10 години е във войната в Сирия и активно присъства във войната в Либия, но фрапиращ е фактът, че военните участия на Турция са добре и прагматично премерени. Ердоган присъства в тези два горещи конфликти с далечна цел, но нови участия и премеждия едва ли ще се случат, тъй като търси политическа реабилитация и икономически изгоди.

Голямата среща в Глазгоу, която касае и нас, премина без Ердоган, Путин и китайския президент. Това политическо шоу, което в момента върви, е още една демонстрация как на думи се приемат хубави решения, а делата са далече от набелязаните цели. Събраха се лидери на 120 държави и си направиха единствено хубави селфита.

Руми Рафет: Ердоган от няколко години се опитва да провежда доста дръзка, настъпателна и агресивна политика, която в икономически план нанася сериозни щети на държавата. Виждаме много рязък спад на турската лира, петкратно е обезценена валутата им.

Свидетели сме на няколко външнополитически скандала, на нажежаване на ситуацията с изгонването на 10 посланика, което за щастие се размина, защото обявяването им за „персона нон грата”, щеше да влоши поразклатените отношения на Турция със западния свят.

Националистите са твърдото ядро на избирателите на Ердоган, от много години съумява да получи тяхната подкрепа. Той е добър в договарянето, както се случи с мигрантската криза и преговорите с ЕС, и успешно успява да защити интересите на Турция, която е сериозен геополитически фактор и това й дава нужните козове, за да седи на масата на преговорите. Ердоган е многолик, гъвкав, хитър политик и трудно Запада, САЩ и Русия могат да му диктуват условия. От всяка ситуации успява да получи най-доброто за страната си. Да отбележим все пак, че не всичко е розово за него – заради тежките икономически проблеми, претърпя загуба на изборите в Истанбул.

Предприе мерки още в момента, когато турската лира започна да губи скорост – опита се да създаде „държавни магазини”, където се предлагат продукти с контролирани цени, имаше частичен успех. Продължава с намесата на държавата да контролира цените. Това би дало резултат в краткосрочен план, но няма дългосрочно решение, особено ако лирата продължава да търпи загуби.

Водещ: Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *