В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Разговор със Станислав Колев за новата му книга „Кметът на София“

Публикувано от на 05/11/2021

„София е моя страст!…“ Ст. Колев

София – през миналото към бъдещето

Как София става европейски град и какво прави един градоначалник успешен? Смята се, че столицата ни тръгва по пътя на модерността по времето на инж. Иван Иванов, който е кмет между 1934 и 1944 година. Съдбата му оживява в документалния роман „Кметът на София”.  Инж. Иванов е мечтател, една от най-прекрасните фигури в историята на София. Представял си е столицата като град-градина. Днес, като спомени от тази негова мечта са парковете на града – Южен парк, Западен парк, Северен парк. Той оставя на столичани вода за вечни времена. Благодарение на Рилския водопровод на язовир Бели Искър в Рила и на язовир Искър, софиянци винаги ще имат огромно количество вода.  Всичко останало да забравим, това ще остане.

За драматичната съдба на инж. Иванов разказва авторът на романа Станислав Колев, журналист и документалист.

Станислав Колев:  София е родният ми град, който много обичам, но твърде малко се пази паметта за него. Това ме провокира да напиша книги, посветени на столицата ни. Първата от тях е „ София – от първия трамвай до последната спирка на метрото”. Тя разказва историята на софийските трамваи от 1898 година до наши дни и тази на Метрополитена от зараждането на идеята от 1974 година до последните разклонения на трета метролиния. Опитах се да покажа, че софийският градски релсов електротранспорт е стоманеният гръбнак на столицата, през който минава целия ни живот. Работейки по книгата за трамваите, попаднах на личността на инж. Иван Иванов, защото и той има принос в развитието на трамвайната мрежа на града. Има принос за всичко – като се започне от инфаструктурата, та се стигне до културата и здравеопазването. Той е една от най-ярките личности на София, която завинаги ще грее на нейния небосклон.  Инж. Иван Иванов е визионер и мечтател, който знае как да осъществява мечтите си. Той е хидроинженер. Успял е като кмет да навлезе във финансовата дейност, да извади всичките финанси на общината наяве, т.е. всеки столичанин да знае за какво се харчат неговите пари. Строял е жилища за бедните и малоимотните, сиропиталища за сираците от войната. Не е възможно да изброя всичките му инициативи, защото те са многобройни. В обръщение в кметството казал: „Запомнете – ние сме служители, нашата роля е да служим на града и на софиянци.” Мечтаел е да нареди София до най-красивите и чисти градове на Европа. По времето на управлението му като кмет се появяват сгради като Централната банка, Съдебната палата, МВР, днешният Музикален театър, хотелът и зала „България“, Столичната община и други.

Oт 1925 г. в продължение на 8 години инж. Иван Иванов проектира и изгражда Рилския водопровод, с който решава водната криза в София. Тази вода, която днес тече от чешмите ни, е благодарение на него. За времето това е бил къртовски труд, но и огромен успех.

Не можем да вървим напред, ако не познаваме миналото си, ако не пазим традициите си и не отдаваме почит към хора като инж. Иван Иванов.

Той е осъден от Народния съд на доживотен строг тъмничен затвор с отнемане на имуществото. Притежавал е единствено скромна двуетажна къща – дома на семейството му. Тази къща е построена с банков заем 10 години  преди да бъде назначен за кмет на София. През неговите ръце са минали милиарди левове, но няма обвинения за присвояване дори на 1 лев, няма обвинения за злоупотреби. Такива хора днес ще търсим със свещ.

В моята книга изследвах миналото на основата на документи, представих личността на Иван Иванов , за да може след години хората да научат непознати за тях факти и да пренесат по-нататък този факел на познанието и надеждата да съхраняваме и пазим историята на нашата столица София. Тя може без нас, но ние не можем без нея.

Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров

За новата книга „Кметът на София“ на Станислав Колев
kmetyt kniga

Опции на читателя
  1. Станислав Колев   On   10/11/2021 at 9:15 am

    Скъпи приятели от БрайлФМ, благодаря за публикацията! Желая ви здраве и успехи в благородната ви работа!

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *