В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Константин Павлов – Комитата: Трети опит за опит – или трети опит за промяна?

Публикувано от на 11/11/2021

Избори и пандемия: цунами залива България

Трети опит за опит или трети опит за промяна – и не какво прави суверенът с подредбата в Парламента и неспособността на политическите сили да излъчат кабинет, а какво върши т.нар. „избирател”, който  напоследък, когато вилнее грозната търговия със сертификати, се проявява като не по-малко корумпиран и крадлив от политиците, които избира.

 Разговаряме с Константин Павлов – Комитата, инженер, автор, активист и наш политически анализатор във времето – за ситуацията, в която се намира днес България. За пандемията, смъртта, ваксините, хаоса и липсата на мерки, които да забавят процеса на заразата. Цунами ли заля страната?

Константин Павлов - Комитата,
Константин Павлов – Комитата,

За изборите във време на криза и кога в България най-после ще има 10-годишна програма за развитие на културата, енергетиката, образованието и за всички други сектори на нереформираната с десетилетия система?

Константин Павлов – Комитата: Често успели хора със съмнителен морал дават лош пример за подражание и много са онези, които ги следват. Темата е дълбоко свързана с ваксинациите – ниският процент на ваксинирани, огромният поток от фалшиви новини и манипулации, които текат в медиите, са директно свързани с кражбите, с корупцията и също с резултатите на изборите. Всичко е свързано, ние сме едно общество.

В България имаме доста произведени документи и стратегии, и програми също, фондове и какво ли не, но за съжаление те са проформа. Трябва да имаме автентични политики и да ги приемаме сериозно. Докато във властта не се появят сериозни хора, които се отнасят отговорно към програмите, които пишат, не мисля, че би се постигнала промяна. Решението е политическо. Трябва да имаме работещ Парламент и работещи институции, за да бъдат осъвременени тези програми.

От половин година сме в най-деликатния момент в една демокрация. В обществата предаването на властта е деликатен период. Затова и демокрациите съществуват, за да може властта да се предава по безкръвен начин. Смятам, че този път сме по-близо до съставяне на правителство. Всички промени се случват по законодателен път. Истинската власт е в Парламента, който създава новите правила на играта – твори новите закони или гласува промени в старите. Вече шест месеца сме в законодателна кома. Нормално е хората да искат работещо правителство, работещ Парламент, защото се задават кризи, които трябва да бъдат овладени. Очаква се икономическа криза, такава и с цените на енергията. Време е за по-сериозни решения, време е някой да поеме политическата отговорност. Служебното правителство без Парламент зад гърба си не може да осъществи необходимите промени. Типичен пример за това е политиката за ваксинациите и сертификатите. Министърът на здравеопазването се притеснява да въведе радикални мерки, зад него няма политическа сила, която да му пази гърба и която политически да обслужи целия процес. В много западноевропейски държави тази есен няма вълна, в някои от тях има дни с „нула загинали” от пандемията, което се дължи на успешно проведената ваксинация на населението – мотивирано и убедено, че това е правилният път. В България сме в много странна ситуация – 80% от хората не се ваксинират, вероятно от мързел, неинформираност или страх.

Според социологически проучвания избирателят определя коалиционен вариант за управление. Партиите трудно ще намерят общ език, но като се види, че всички са в лодка, която потъва, ще си протегнат ръце, за да изведат страната от безвремието, в което се намира.

Водещ: Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *