В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Приемната

14:00 17:00

Предаването в момента

Приемната

14:00 17:00


Коментар по повод кооперацията на слепите

Публикувано от на 07/03/2022

За „честната” направа на демократите, които искат да избират себе си.

Владислав Кацарски: Още на 11 септември миналата година „играта загрубя“ с кооперацията на слепите. Много здраво се счепкаха и рязко се очертаха две страни. Едната страна – привържениците на Димо Тотев, от Варна излъчиха Бончо Бонев за председател. Другата страна, водена от Маньо Алексиев – голямата заплаха за статуквото в Съюза на слепите и Кооперацията на слепите, която оспорва решението на събранието от 11 септември. Те отхвърлиха решенията, но не са искали тяхното спиране и проведоха събрание на 4 декември, което пък беше оспорвано от крилото на Димо Тотев с тази разлика, че рязко поискаха прекратяване на решенията на събранието. Кой пожела тези решения да бъдат спрени? Двама души, които нямат нищо общо нито с управлението, нито с организирането на подобен род събрания. Това са случайни член-кооператори, които по най-демократичен път упражниха правото на закона да спрат събранието, след което последва събранието от 28 януари, но решенията му не бяха вписани, защото крилото на Маньо Алексиев допусна няколко процедурни грешки. Така се стигна до 78-то извънредно събрание, което се проведе в хотел „Романс” в София. Как започна то? Така никога не е започвало събрание. Това, което се случва в момента в средите на слепите, е безпрецедентно. Не се е случвало в нито една световна държава, но в България, страната на абсурдите, това е „нормално”, всичко е „законно”. Скоро ще качим необработен видеоматериал от цялото събрание, но е странно да го наречем „събрание”. Искам да кажа на пълномощниците, че можеха и да не ядат по време на провеждането му, нищо не го налагаше. Хората с вилици в ръцете не бяха изпосталели от глад. Можеха да проявят повече уважение към онези, които са ги излъчили, да присъстват там и да ги представляват.

Искам да отворя скоба и да кажа, че ние сме безпристрастни наблюдатели на случващото се, но няма как да не подчертая, че Бончо Бонев беше от онези, които грозно и неприлично изгониха БРАЙЛ ФМ от едно общо събрание, а Хюсеин Исмаил, злоупотребявайки с позицията си на заместник-омбудсман, извади радиото от състава на хората, които обсъждаха Закона за личната помощ при националния омбудсман. Хюсеин Исмаил гласува БРАЙЛ ФМ да плаща на фондация „Хоризонти” за студиото, в което те самите ни поканиха. Наем за студио, предоставено безвъзмездно на слепите хора от Софийския университет, под претекст, че тези пари ни се взимат за плащане на вода, ток, интернет и чистачка. Интернетът си го плащахме всеки месец, като ни посочваха различна сума, без да показват документ, а другите режийни изобщо не се плащат в това студио, защото Университетът поема всички разходи. Казвам това, за да добиете представа, какви ще бъдат хората, които ще ангажират вашето внимание оттук нататък. Явно и открито Хюсеин Исмаил вече е изразил желание да бъде председател на кооперацията. Да чуем от записа, какви са правата на пълномощниците на едно общо събрание на кооперацията, защото са различни от правата и задълженията на УС.

  • Член 15, алинея 3. Пълномощниците по алинея 1 упражняват своя мандат  до деня на избирането на пълномощници за следващото редовно събрание на кооперацията.

Да чуем и какви права има УС. Той се избира за мандат от 4 години, същото се отнася и за председателя. Мандатът на УС е изтекъл преди 2 години. На 11 септември е избран нов УС, чийто избор, макар да е оспорван от крилото на Маньо Алексиев, в момента е действащ, тъй като не са поискали спиране на решенията на събранието, за разлика от другите.

  • Член 14 отменя решенията и действията на другите органи на кооперацията, които противоречат на закона и устава, или са неправилни...
  • Член 21: УС изпълнява решенията на общото събрание и направлява дейността на кооперацията. Той осъществява и други функции, определени със закона и устава. За своята дейност УС се отчита пред Общото събрание. Член 24 е свързан с отговорността. Членовете на УСотговарят солидарно, ако виновно са причинили вреди на кооперацията.
  • Мандатът на УС и на председателя на кооперацията  е 4 години и е изрично записано в закона и в устава, и ако законодателят е имал нещо друго предвид, че те могат да бъдат вечни, щяха да го формулират по друг начин. Законодателят е казал само Общото събрание е валидно и неговите действия са задължителни до избор на ново общо такова.

Да се върнем към началото на събранието. Хюсеин Исмаил и Бончо Бонев отидоха на рецепцията на хотел „Романс” да питат, кой плаща за неговото провеждане. Не питаха директора на хотела, а рецепционистката. Защо беше този панаир, така и не разбрахме. Разбрахме обаче друго, и тук се случва интересното в цялото събрание. Хюсеин Исмаил каза, че това събрание е нелегитимно. Защо?

  • Обжалвах предишните събрания и, за съжаление, имам неприятната новина, че това събрание също е незаконно. За да ме разберете добре, ще помоля някой да прочете протокола от предходното, за да видите, че не сте взели решение да се свика това събрание. Взели сте решение да се включи такава точка и дотам сте оставили. (Хюсеин Исмаил)

Ще разберете защо гонят БРАЙЛ ФМ от такива събрания. Ние работим професионално и разполагаме с аудио и видеозапис на това, което г-н Хюсеин Исмаил каза – „не се е състояло”. Отварям скоба:  може в протокола, внесен в регистъра, такава точка да не фигурира, може и така да е. Той сподели, че не е гласувана такава точка. Това не е вярно. Защо е постъпил такъв протокол в регистъра, не знам и не ме интересува. Интересува ме само това, че г-н Хюсеин Исмаил каза, че „вас ви лъжат, вие не сте гласували такова нещо”. И ще ви докажа, че това не е истина. Гласуване имаше, то се състоя: 28 – ЗА, 7 – ПРОТИВ! Защо не е вписано в регистъра, не знам. Не е хубаво да се говорят неща, които не са верни: „Вие такова решение не сте взели”, цитирам Хюсеин Исмаил. Взели са! А това, че някой не го е записал, е друг въпрос. 

Тази мания за преследване, тази история с лъгането е време вече да бъде оставена настрана. Хората, които искат да управляват кооперацията, да влязат в един честен, открит и откровен диалог и да престанат да си забиват удари под кръста, а да решат проблемите чрез дискусия.

Знаете ли как се провеждат събранията в кооперация на слепите? Тя има над 2 000  член-кооператори. В живота на кооперацията обаче, активно участват около 150 души и знаете ли защо? Събранията се провеждат така, че много от тези членове да не могат да дойдат, ако живеят извън София. Рейсът ще ги докара, но няма с какво да се върнат, защото им осигуряват пътни, но не и командировъчни, не и пари да преспят. Защо? Защото „нашите” хора ще гласуват за това, което им кажем, и така е във всички градове и паланки. Така е не само в тази организация. По този порочен начин върхушката си осигурява хора, които винаги гласуват за нея. И онези, които желаят да гласуват различно, и да искат да дойдат на събрание, не могат, защото ще трябва да спят на улицата. Това е „честната” направа на демократите, които искат да избират себе си. А после крещят, че с хората се извършва грозна манипулация. Не е грозна манипулация да не можеш да дойдеш на събранието, да изразиш своя глас, защото някой не ти е осигурил спане. А друг за своите хора осигурява автобуси, микробуси, за да си докара гласовете.

Момчета и жени, държавата ви дава пари да служите на слепите хора. Вие не можете да го правите. Имате три големи, кухи организации. Трошите народна парА за нищо!

Много скоро ще изляза с обръщение, какво трябва да свършите и със заключение, защо не го вършите.

Повече подробности за съдържанието на протокола и разгорещените дискусии, за истината на проведеното гласуване, ще чуете във файла ТУК.

Коментар: Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето