В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Вазови(те) – големи за себе си, големи за България

Публикувано от на 20/01/2022

Иван Киров Вазов – военен и политик („Приемната“ от 17.01.22г. )

Владислав Кацарски: Януари е много богат месец на рождени дати на големи личности – Христо Ботев, Иван Киров Вазов, Луи Брайл, Владимир Висоцки, Дамян Дамянов.

През март ще направим отделно предаване за българската история и великите й личности, а днес ще се спрем на фамилията Вазови, символ на цялата българска държавност, на една млада страна, скоро освободена от петвековно робство.

Малко са фамилиите в България с толкова изявени и надарени представители като тази на народния поет Иван Вазов. Огромното му наследство: лирика, повести, разкази, романи, драми, пътеписи, спомени, е отразило трагизма и възторзите на освободителните борби, социалните, управленските и нравствените проблеми в следосвобожденската ни действителност. Родословието на фамилията започва от Събина и Минчо Вазови и е живо и до днес в паметта на всеки българин, благодарение на романа „Под игото”, както и със славните дела на останалите членове на семейството. Характерна черта на фамилията е, че са хора на честта и достойнството. Може би заради това в родословието им има доста военни и двама генерали. Най-ярки от тях са – Иван и Владимир Вазови. Единият е патриархът на българския език и литература, а другият е героят от Дойран. 

 „Такива са Вазови. Солидни като дъбове, мълчаливи, но здраво се държат един за друг. Всички важни решения се вземаха на семеен съвет – кое дете какво ще запише да учи, каква позиция ще заемат Вазови по наболял политически въпрос…“

Анелия Велинова: Да споменем и Георги Вазов, който достига до чин генерал-лейтенант. Той организира проруския преврат през 1886 година. По време на Балканската война командва Източния сектор при обсадата на Одрин. Бил е и министър на войната. Участвувал е в Сръбско-българската война в 1885 година. Взел активно участие в преврата за свалянето на Александър Батенберг и след контрапреврата на 11 юни емигрирал в Русия. Там завършил военна академия и бил изпратен да строи военни укрепления и съоръжения. През време на Балканската война ръководил успешно военните операции при обсадата на Одрин, след превземането му бил назначен за негов губернатор.

А Борис Вазов, най-малкият от братята, напуска съзнателно военната служба и по-късно участва в управлението на страната. Родът дава на България лекари, адвокати – хора, получили образование в чужбина, които се завръщат в родината и саможертвено отдават своите познания, живот и труд за нейното развитие.

Христо Петров: Искам да спомена и за племенника на Иван Вазов – Иван Киров Вазов, общественик и военоначалник. Роден е на 7 януари 1892 година в Севлиево. Той е възпитаник на кадетска гимназия, завършил е с отличие Висшето военно училище и започва армейската си служба в 12-и пехотен Балкански полк в Стара Загора. Участва в щурма на Одринската крепост, където е ранен. След оздравяването си начело на рота се бие по фронтовете на Междусъюзническата и Първата световна война. По силата на позорния Ньойски договор е уволнен с чин майор. Кавалер е на ордените „За военна заслуга“, „За храброст“, награден е и с австрийски и германски воински отличия. Завръщайки се в цивилния живот, учи право в Софийския държавен университет, специализира държавни и правни науки в Лиеж (Белгия), а търговско право в Лайпциг. Там защитава докторска дисертация на тема „Търговията на България“. През 1924 година се завръща в родината, преминава стаж в Старозагорския окръжен съд, след което се отдава на адвокатска практика. Участва активно в дейността на редица неправителствени организации. Бил е училищен настоятел, член на Адвокатския съвет, общински съветник, председателства културно-просветното дружество „Театър“ и местното дружество на пострадалите от войните „Инвалид“. Оставя много ярка следа в обществено-политическия живот на града и има огромни заслуги за възстановяването му след Освобождението. Стара Загора е град, възкръснал сред руините и опожаряването от турците. Вазови дават най-доброто от себе си не само като професионалисти, но и като граждани, и със своя ентусиазъм и компетенция стават пример за последователи и участват активно, безрезервно и всеотдайно за изграждането на една нова съвременна България.

 След влизането в състава на ХХV обикновено народно събрание (1940- 1944) Иван Киров Вазов е член на комисията към Министерството на войната. Избран е за независим депутат в ХХV-то Обикновено народно събрание (1940–1944). Министър е на търговията, промишлеността и труда до юни 1944 година.
 Малцина днес знаят, че той е човекът, предотвратил създаването на български наемнически корпус, който да воюва срещу Съветската армия по време на Втората световна война. Направил го е в качеството си на министър на търговията в правителството на Добри Божилов – като разпорежда двойно увеличение на надниците и по този начин прекратява изпращането на работници за Германия и оттам заминаването им на фронта.
За съжаление, по силата на неписаното правило, че „няма ненаказано добро“, на 1 февруари 1945 година Вазов е в групата на разстреляните министри, осъдени на смърт от Първи състав на Народния съд. Лично Трайчо Костов подчертал с червено мастило името на Иван Киров Вазов в списъка на „смъртниците“.

Главен обвинител е старозагорският юрист Георги Петров. По ирония на съдбата сред първите, пратени на ешафода е неговият съгражданин, колега и дори съсед по адвокатска кантора, докторът на юридическите науки Иван Киров Вазов. Двамата неведнъж са пледирали като защитници на страните в рамките на един и същи процес. Нещо повече, през 1939 година, при провеждането на поредните парламентарни избори, Вазов и Петров са съперници за мястото на старозагорския депутат. Печели с огромно мнозинство племенникът и съименник на народния поет Иван Вазов. Днес, десетилетия по-късно, в забрава тъне и мястото, където бъдещият правник се ражда и живее почти до смъртта си. 

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Вазов е осъден от Народния съд за дейността си като депутат и министър на смърт, глоба от 5 млн. лева и конфискация на имуществото. Реабилитиран е посмъртно на 26 август 1996 г.

В студиото: Владислав Кацарски, Христо Петров, Анелия Велинова

Памет за бележити българи, свързани с историята и политиката – Иван Киров Вазов ( министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Божилов –  1943 – 1944 г. )


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *