В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Жаклин Кунович:„Ние се стараем да осигурим най-доброто за децата”

Публикувано от на 29/10/2021България е една от малкото държави, която ограничава достъпа на децата до образователните институции най-дълго време. Противоепидемичните мерки в страната се затягат и разхлабват и много сектори не са сигурни дали могат да отворят врати. Страхът от санкции, както и честото преминаване на учениците в онлайн форма на обучение, доведоха до затваряне на вратите за постоянно на част от занималните и школите, предлагащи допълнително обучение. Поради ограниченията сектор образование е изключително потърпевш.

С Жаклин Кунович, председател на Българската асоциация за неформално образование, разговаряме за българското образование, пандемията и действията на правителството, от които отново пострадаха учениците.

Жаклин свети в мрака. Когато една свещица свети в непрогледния мрак, тя няма да го разсее и да помогне на другите да видят колко е светло, напротив. Но има смисъл от нея, защото ще им помогне да видят колко е гъст мракът.

Жаклин Кунович: Аз съм представител на неформалния сектор, а той на този етап в нашата страна е неглижиран от управляващите и не се приема за значим.

Формалното и неформалното образование са двете половини на едно цяло. Ние допълваме ролята на училището и вършим това, в което учителите не могат да се справят.  Но цялото отношение към сектор  „неформално образование” е дискриминативно. Работим на загуба от много дълго време. Със заповедта на Министерството на образованието – до пет деца в занималня, много колеги затвориха. Аз имах за по-големите деца три образователни центъра, затворих два, останах с един, който е в наше собствено помещение, за което не плащаме наем, но имаме кредит. Въпреки трудностите, които срещаме в работата си, ние сме малки, смели предприемачи – не търгуваме с домати, чушки или картофи, а предоставяме услуга, която е незаменима.

Срещите и разговорите ни в Министерството на образованието станаха повод да се чуе, че нашият сектор съществува, кои сме ние, какво правим. След няколко седмици сме готови да се представим и пред следващите управляващи и да заявим, че сме неразделна част от формалното образование и вършим страшно много работа. Едно от нещата, с което искаме да се преборим, е нелоялната конкуренция. Министерството на образованието  си затваря очите за много нерешени проблеми.

Ако се рестартира и изрине до тухла цялата образователна система – нека децата да са целодневно в училище, но да се направи програмата така, че техният престой там да е качествен, смислен, ненатоварващ и неувреждащ здравето им, да се редуват общообразователни предмети със спорт, с изкуство, с почивка, т.е. целият ден да е адекватно разпределен – ще съм първата, която ще се откаже от работата в неформалния сектор на образованието.

Трябват ни много смели хора, които да се противопоставят на зле работещата система и да започнат с рестарта й. Потърпевши са децата, пораженията върху тях са отчайващи и това особено силно личи в последните години.

В условията на пандемия, дори детските градини и училищата да бъдат затворени, предложихме да останем и да работим като спасителни звена. Донякъде изкуствено поддържаме ниски бройки на групите, за да няма много деца на едно място, да има отстояние. Работим в изключително добре организирани пространства. Групите ни са постоянни, няма текучество, спазваме изключителен ред, дисциплина и хигиена.

Затварянето на училищата, детските градини и образователните школи дава сериозно отражение върху детската психика. Пораженията върху поведението на децата и цялостното им отношение към живота и образователния процес не е просто с крачка назад. Регресът е огромен.

Децата и родителите виждат, че ни има и сме на тяхна страна. Школите са необходими, услугата се търси, защото е в помощ и за деца, и за родители.

Всеки ден посрещаме децата с вяра, надежда и оптимизъм, които им даваме – на тях и на родителите им.

Водещи: Анелия Велинова и Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *