В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Часовник

03:00 09:00

Предаването в момента

Часовник

03:00 09:00


Ваня Тодорова: „Можем заедно”

Публикувано от на 29/10/2021

За конете и децата, за езика на любовта

Фондация „Можем Заедно“ е създадена за по-щастливо бъдеще на децата в неравностойно положение. Основната й цел е да подкрепя провеждането на терапевтична дейност с коне за деца и възрастни със специфични нужди, както и да повишава информираността на обществото относно тези деца, да ги извади от „сянката“ и социалната изолация и да ги покаже такива, каквито са – с техните мечти, желания и нужди.  

 Ваня Тодорова е председател на фондацията. След дългогодишна практика като професионален преводач, съдбата я насочва към една съвсем нова и непозната дейност – работа с коне. Успява да осъществи свое голямо желание – терапевтична работа с коне за деца със специфични потребности.

Разговаряме за децата с увреждания, за техния свят на тъги, радости, мечти и проблеми и за децата в норма, които опознавайки „различните деца”, превъзмогват своите притеснения и така премахват бариерата в себе си.

Ваня Тодорова:  Фондация „Можем Заедно“ е съорганизатор на инициативата „Да се запознаем“, която цели да срещне обществото с децата със специфични нужди, с техните възможности и мечти и да помогне за преодоляване на предразсъдъците спрямо тях. Това, което се опитваме да постигнем чрез тази инициатива заедно с г-жа Анна Йончева, автор на проекта „Различните деца на България”, е да ги представим по един достъпен за техните връстници в норма начин. Нормално е децата със и без увреждания да могат да играят заедно, да могат да общуват. Тези идеи доведоха до съставянето на книжката „Да се запознаем с „различните” деца на България”, като „различните” е в кавички. В момента безплатно и успешно я разпространяваме в страната, ходим на гости в училища, участваме в дискусии в класове. Сега това се случва онлайн. Децата ни приемат с радост, защото темата им е любопитна, но и малко притеснителна. Те не се притесняват от самото увреждане, а как да постъпят – дали няма да обидят, ако зададат неудобен въпрос. Искаме да обясним, че притеснението не трябва да съществува, т.е. да се разбере, че когато има притеснение, тогава има бариера. На много от срещите сме водили като гости дечица, участници в книгата, и те разказват за себе си и така бариерата пада. Трябва да има информация не само към децата, но и към семействата. Предразсъдъците продължават да битуват в нашето общество. Много родители определят тези деца като недъгави и бавноразвиващи се, пречат на общуването и игрите с тях. Надяваме се да променим мисленето, но това е един бавен и дълъг във времето процес.

Инициативата няма да спре след една година. Книжката е почти във всяко училище . Решението ни беше да започнем с по-малките деца и да им дадем тази информация, защото те бързо приемат, отворени са. Когато знаят, спират да се притесняват и нямат задръжки.

Миналата година направихме „съвместни събития”,  организирахме много голямо творческо събитие в х-л „Хилтън” – „Да творим заедно”.  Имаше творчески ателиета и деца заедно рисуваха тениски, оцветяваха букви, рисуваха с восък. На конната база сме правили три събития „Да яздим заедно”. Кончетата са големи приятели на децата и те много ги обичат. Работата с деца с увреждания е доста специфична. Има определени изисквания, на които трябва да отговаря един кон и резултатите, които се постигат, не са маловажни. В дългосрочен план може да се изградят стабилни състояния при двигателни увреждания и други психически нарушения. Децата, които идват, са с аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието, синдром на Даун, умствено изоставане, детска церебрална парализа, нарушения на зрението, слуха и говора. Конете от много години са доказани терапевти в тази област и това се дължи на специфичното движение на техния гръб, което е кръстосано. При това „кръстосано движение” се осъществява активизация на двете мозъчни полукълба на децата. Правилната позиция върху коня, общуването с животното, работата сред природата оказват комплексен и ползотворен ефект.

Терапия на деца с увреждания с помощта на коне. За сближаването на „двата свята“ – на здравите и на деца с увреждания.

Водещи: Анелия Велинова и Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *