В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


В България всеки е невинен до…

Публикувано от на 12/10/2021

Изповедта на Красимира Иванова (изгонения Главен счетоводител на НПК на слепите) и Асен Стоянов (Председателя на Контролния съвет)

Започваме с темата Национално потребителна кооперация на слепите. Вече няколко пъти се опитахме да разберем какво е положението там. Кооперацията на слепите в България е една от социалните единици, която говори с държавата от името на незрящите хора. В годините тя е подпомагала и протягала ръка на много слепи и е играла важна роля в живота им. Друг е въпросът, дали не е могла да направи повече и дали нейната вътрешна организация е била наред. Само фактът, че покойният председател отстъпи поста си по волята на съдбата, като се пресели „оттатък” след близо 50-годишно председателстване, говори много. Как за 50 години не се намери някой по-достоен, по-комбинативен? Окопаването във властта от слепите ръководители е много на мода у нас, на Балканите и сред славяните.

Разговаряме с двама души, които дълги години бяха „дясната ръка” на този председател – в главната роля е Красимира Иванова, дългогодишен главен счетоводител и Асен Стоянов – председател на Контролния съвет. Дали в пиесата „Кооперация на слепите” завърши първо действие, или ще станем свидетели на нов репертоар? Тези, които само преди 5-6 месеца размахваха меча на справедливостта и сега се оказаха под неговите удари, ще търсят ли реванш и къде е истината?

Защо уволниха Красимира Иванова? В немилост ли е Асен Стоянов – един от „галениците” на Управителния съвет? Кой въведе да се гонят от залата придружителите, когато се гласува? Колко зони на влияние има в момента в кооперацията и какво се случва там? Кой е Иван Обецанов? И кой е Бончо Бонев – най-удобният, най-мълчаливият, най-способният или най-злобният? Защо Хараламбов и Чаушанов бяха изключени от кооперацията при положение, че съдът даде препоръка да не бъдат изключвани? Какво ще се случи с нея в близките осем месеца?

И още много въпроси, които очакват своите отговори.

Красимира Иванова: Уволнението ми е на основание, така както е по заповед, поради пенсиониране. Но аз не бях уволнена, бях буквално изгонена за няколко минути от кабинета, служебният ми телефон беше блокиран, сменени брави, патрони, отнети ключове. На 15 юли ми връчиха заповедта. Без да сдам своята работа, без да имам никакви контакти с председателя, тъй като той вече беше в болница, бях принудена да напусна. Обецанов беше преградата, за да не разговарям с председателя. Усети, че той не е в добро здравословно състояние и нещата се случиха – Обецанов ме изгони. Имахме много спорни въпроси. Велик манипулатор е, вживял се в ролята на Бог. Позволява си дори от служебния имейл на кооперацията, ползван от председателят, да пише: ”Поласкан съм от атаките Ви към мен, това е към Асен, но запомнете, това са атаки срещуу НПК.” Този, който от 10 години е в кооперацията, е подписвал заповеди, сключвал е договори, докато председателят е в болница, фалшифицирал е и моя подпис. Но не само моя, почти на всичките. И с Асен сме го дали на прокурора, тъй като има документи с невярно съдържание.

Бончо Бонев е най-удобен като целия Управителен съвет, затова беше и тази страхотна кампания, за която аз получавах информация, и в която много активно са участвали Димо Тотев, Велизар, Мария Дичева. И най-активен е бил Иван Обецанов.

Половината от парите на кооперацията са на Кърлин, но не знам точната сума, тъй като нашите проверки са възпрепятствани от целия колектив.

Няма безгрешни хора и в моята трудова дейност в кооперацията сигурно съм допускала грешки, но никога с мен не е воден разговор за тях. Единствено недоволството, че съм била голяма „критикарка” и така съм нарушавала спокойствието на целия Управителен съвет.

Асен Стоянов: С Управителния съвет никога не съм имал „гальовни” отношения и с него нямам нищо общо. Подчинен съм на Общото събрание и само то може да ми търси сметка. Аз следя работата на Управителния съвет и дали си изпълняват собствените решения, и тези на Общото събрание, и дали спазват закона. Под формата на шега Кърлин ме представяше като негов „душманин” – имаше това предвив, Контролният съвет не бива да се сближава с Управителния съвет и не трябва да му пречи. Винаги съм твърдял, че една проверка на Контролния съвет не трябва да има за цел да злепостави някого, да го унижи, после да го обеси, да го изяде, тъкмо обратното.

Преди пандемията резултатите на кооперацията бяха добри. Благодарение на алчността на Управителния съвет се допуснаха пропуски и загубихме много обекти и наеми.  

Аз не съм разговарял с никого по време на т.нар. „изборна агитация” и не съм си позволявал да говоря с пълномощници на Общото събрание, за да ме подкрепят и издигнат. За мен това е унизително.

Докато беше безвластието, се опитаха да не ни разрешават да извършваме проверки. Бончо искаше да е информиран за тях, но кой е той, за да ме контролира. Това е функция единствено на Общото събрание. Сега наблягаме на проверките от периода на „безвремието” и какво се е случвало тогава. Направихме проверка и за трудовата дисциплина – който, когато иска, тогава идва на работа и я напуска по-рано.

Най-голямото богатство на кооперацията са нейните имоти и за съжаление те напоследък не се стопанисваха добре, но тя много бързо може да си стъпи на краката, ако се направи много сериозен анализ на търговската дейност.

Водещ: Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *