В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Таня Иванова в „Приемната“ (29.11.2021)

Публикувано от на 30/11/2021

Българинът има нужда от промяна, от нови лица

Таня Иванова е била наш гост в предишно предаване. Да припомним, че е народен представител от ДПС, майка, състезател по мотоциклетизъм, бивш кмет на Владая – това са част от нейните занимания, пристрастия и призвания.
Днес ще разговаряме с нея за изборите, ще погледнем към тях от още един ъгъл. „Всички гледат с очакване, а не всички с надежда към това, което се случи на тези избори.“ ( Вл. Кацарски )
Таня Иванова: Това, че за трети път се проведоха парламентарни избори тази година, по някакъв начин се превърна в „рутина“ за хората, което се вижда и по избирателната активност. Не съм с добро впечатление от отричането още в първия ден на партия ДПС и на ГЕРБ и категоричното им отхвърляне от „Продължаваме промяната”, което остави усещането за дискриминационно отношение към тези партии, а това е незачитане на избора на стотици хиляди хора, дали своя вот на доверие именно на тях. Една значителна час от българските избиратели бяха поставени в изолация. Ако „Продължаваме промяната” са искрени, че отбягват партиите на статуквото, защо тогава се коалират с БСП? Нима тя не е партия на статуквото!
Най-доброто е новото да бъде преплетено с рутината, която са натрупали експертите, без значение от коя партия, в течение на годините. Първият нов проект на „Има такъв народ” показа тотален авторитаризъм, който нямаше как да сработи. Осъзнаха, че това не е работещият механизъм и без допирни точки с другите партии, няма как да се справят с управлението на държавата.
Големият вот, който получи „Продължаваме промяната”, е индикация, че българинът има нужда от промяна, от нови лица, но трябва да се мисли комбинативно и да се игнорира негативното отношение към управлявалите до този момент партии.
Разединяването на нацията няма да доведе до положителен резултат. Непрекъснато се делим на етническа основа, на сини и червени, и на какво ли още не. Това разделение на обществото наслагва тежест и засилва напрежението между хората. Ако съдебната система заработи и се ускори процесът на осветляване на делата за хората, към които има съмнение за присвояване на европейски фондове, на наши пари, това ще създаде възможност след това да се търси обединение, а не преди него. Законово трябва се решат тези проблеми. Ако някой доказано е сгрешил, трябва да понесе последствията за неправомерните си деяния, защото законът е над всичко.
Промяната идва отвътре навън, не може да очакваме, че ще дойде някой, който сме избрали, и той ще промени мисленето ни, ще ни накара да не паркираме колите върху тротоарите, за да ги разрушаваме, а след това да недоволстваме, че са с изпочупени плочки и няма пари за ремонт. Нещата трябва да започнат от възпитанието, от семейството и след това е ролята на училището.
Общественото мнение е, че ни очакват нови избори, може би е въпрос на време. Ако трябва да бъда честна, бих искала да се създаде стабилно правителство, защото предстоят да се взимат важни решения – не само определянето на бюджета на страната, но и навлизането на нови европейски програми, а това е нещо сериозно и нямаме правото да пропуснем момента, да го неглижираме и след това да търсим кой е виновен.

Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *