В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Христо Петров: Спомен за едно пристанище

Публикувано от на 19/10/2021

Море и морска администрация и ще потъне ли кораба „Vera Su”. Разговор с журналиста Христо Петров

Христо Петров: Потъва не само турският кораб „Vera Su”,  по-страшно е, че потъва корабът на българското корабоплаване. То отдавна е потънало, но с него ще си потопим и пристанището. Имам предвид пътническото пристанище на Варна, търговските и товарни терминали. Във Варна един товарен кораб се обработва за 10 дни, а в Констанца за 3 дни.

В Европейската програма 2020 – 2027 година за пристанище Варна няма заложен нито 1 лев, нито 1 € по европейски проекти, а в същото време Констанца е усвоила около 30 милиарда и нейното пристанище е с нови съвременни терминали за разтоварване. То е навлязло в морето с най-нови вълноломи и технологии. Там търговете и концесиите са спечелени от най-утвърдените в световната практика на строителство в морето холандски фирми, които са правели островите на Бахрейн и Дубай.

Пристанище Варна и българското корабоплаване в най-светлите и силни години на този бизнес е бил един напълно интегриран транспорт. Можеш да имаш пристанище, но ако не е свързано с железопътната и  шосейна мрежа, с индустриалните райони около Варна и Бургас, ефектът ще е много слаб. На пристанище Варна ухае на кебапчета и на пържена цаца, чува се шумът от лунапарка, но няма кораби. Защо?

Отговори по актуалните теми на Българското Черноморие ще намерите, ако изгледате моя репортаж и разговор с инж. д-р Дойчин Ников, председател на Управителния съвет на Клъстер Черноморска Икономическа Зона (КЧИЗ).

Водещ: Владислав Кацарски

В Европейската програма 2020 – 2027 година за пристанище Варна няма заложен нито 1 лев, нито 1 € по европейски проект…“

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето