В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Политика в диагонал, но не диагонална политика

Публикувано от на 05/10/2021

Много изявления на популярни личности в последния месец леко и плавно успяха да подготвят електората, че се започва отново голямото наддаване и надлъгване, и как на политическата арена излизат герои, които искат да спечелят вниманието му, за да могат след това да злоупотребят с него. Така изглеждат всички изборни кампании. На прага сме на избори за президент и за нов Парламент. Интересни явления се очертават в политическата ни действителност, затова не казвайте, че не се интересувате от политика. Не се интересувате, но цената на тока, на хляба, на крушите, са политика. Ако ви е безразлично, каква ще бъде съдбата на държавата ни, подайте молба в съвета да ви лишат от граждански права и от изборно право, и тогава не се интересувайте от каквото си искате.

Разговаряме с журналиста Христо Петров за случващото се в последните седмици в България и търсим отговори на въпросите: има ли криза или не, без конкуренция ли е президентът Радев, защо и трябва ли да вярваме на новите политически играчи, виновни ли са Божков и Цветан Василев и защо не са осъдени, как миналогодишният протест успя да възкреси политически трупове, защо продължаваме да търпим сгрешените политики на всички правителства по отношение на хората с увреждания и чрез вандалски прояви ли, като демонстрираните на протеста, трябва да решаваме проблемите?

Христо Петров:  В положение на криза е логично обществото да търси обещания и сигурност, които да поддържат искрата на надеждата. За някои може да няма криза и да не искат да я видят, но нея я има – тя не е само парламентарна, многомерна е. Тези, които не са заинтересовани да има криза, са същите, които доведоха България до това кризисно положение.

Изтребителят на президента Радев продължава да лети в политическото пространство и да се носи най-бързо в президентското небе, и друг там не виждам.

Свидетели сме на опит за класическа подмяна на политическия спектър, който традиционно се дели на ляво и дясно. Предлага ни се разделителна линия – почтени и непочтени, фокусът, върху който се концентрира новата политическа формация. Това носи своите негативи, тъй като се базира само на морална оценка, а липсва заявена и ясна програма за действие. Опитът да се заличи класическият спектър ляво-дясно и замяната му с новата форма почтени-непочтени, води до много комплицирана позиция, в която ни тикат. Това е премерен ход. Тези хора са опитни, имат щабове, съветници и тръгват към сериозна политическа акция, каквато са изборите. На временното правителство беше осигурен медиен комфорт, но за четири месеца виждаме липса на движение към реални действия в полза на обществото. Няма промяна в съдебната система, в правосъдието, в образованието. Правят подмени, но само в периферията.

Божков и Цветан Василев са емблематични личности, индикация за придвижване на процеси към осветляване. Обществото в момента не знае какво се случва с тях. И как да узнае, след като няма съдебни действия, следователно, по призумция те са невинни.

Протестите, на които бяхме свидетели и изляха натрупаната негативна емоция на гражданите, бяха използвани от рециклирани политици и от хора, които искат промяна, но за да искаш промяна, трябва да я извършиш.

Парламентът и играчите в него се опитват да ни затворят очите, сетивата, но това е невъзможно – виждаме, че системата остава нереформирана, а хората с увреждания са поставени в периферията на обществото без зачитане на основните им човешки права.

Водещ: Владислав Кацарски

Христо Петров и Владислав Кацарски: Политически диагонали

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето