В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Пловдивски щрихи: галерия на слепите художници

Публикувано от на 29/09/2021

В Пловдив откриха първата по рода си галерия с произведения на незрящи и хора със затруднено зрение. Новото културно пространство дава възможност за социализация и подкрепа за творците. Инициативата е част от проект на Националния център за рехабилитация на слепи, гр. Пловдив, финансиран от „Равни шансове” и се нарича „Разширяване на дейностите за взаимопомощ, интеграция и подкрепа.” Той се фокусира върху иновативни и комплексни услуги, насочени към физическата, професионална, социална и културна интеграция на хората със зрителни увреждания и популяризиране сред обществото на техните таланти и умения.

В галерията, по време на проекта, се проведе интересно събитие – „Кафе на тъмно”. Всеки посетител можеше да изпие по едно кафе в пълна тъмнина, потапяйки се по този начин в света на незрящите и да усети предизвикателствата на живот при липса на зрение.

В изложбеното пространство са представени образци на модерната живопис, както и художествени керамични и грънчарски изделия – пана, мозайки, отливки, човешки фигури, предмети от бита.

Разговаряме с Keта Петровапсихолог към Националния център за рехабилитация на слепи за изкуството и за влиянието, което оказва то върху възстановяването на слепите хора, преживели травмата на ослепяването: „В 2012 година, когато оборудвахме ателието, идеята беше това да бъде терапия. Заниманието с изкуство оказва благоприятно влияние и за справяне със стреса, и за социализацията. Сляпородените и късно ослепелите се срещат с различен вид проблеми. При сляпородените има проблем с изграждането на представите за форма, за големина, за развиване на тактилността и работата с глина помага за това. Късно ослепелите се срещат със силен шок, с който трябва да се справят, защото настъпването на тежко увреждане е вид екзистенциална криза. За всяка от тези групи е благоприятно влиянието на творческия процес и с творбите си те показват, че хората с увреждания са пълноценни граждани и творци.”

Водещ: Владислав Кацарски

Пловдив: галерия с произведения на незрящи и хора със затруднено зрение

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *