В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Микрофон

17:00 18:00

Предаването в момента

Микрофон

17:00 18:00


„НПК на слепите. Няма сериал” – Хюсеин Исмаил

Публикувано от на 23/09/2021

Хюсеин Исмаил се очертава като най-балансираният измежду всички, желаещи да участват в управлението на организациите на слепите в България. Той е човекът, който в средите на слепите хора от по-младото поколение, е с най-висок авторитет в държавните структури.

Въпросите ни към него не са към човек, който е във високо йерархично положение в държавните структури, а към човек, който е близко до кооперацията на слепите: има ли нещо тревожно днес около кооперацията, нещо, което да притеснява хората, членуващи в нея? Кой е човекът в момента, който би могъл да отговори на въпроса, какво се случва сега в кооперацията? Уволнената Красимира Прунечева, главен счетоводител, много близка до покойния председател, дали ще бъде възстановена на работа и защо е уволнена? Избраният председател Бончо Бонев беше член на контролния съвет. Той подлежи ли на избор от Управителния съвет като временен председател, след като заема място в контролния съвет? Хубаво е, че кандидатите за председател на кооперацията са хора, които са наясно с финансите и движението на парите. Това са Маньо Алексиев, Иван Пухлев, Бончо Бонев, Хюсеин Исмаил и Иван Михайлов. Ако погледнем в някои документи, може да излезе, че председателят е получавал някои месеци и до 28 000 лв. заплата. Толкова ли е апетитно това място, че хора като теб и Маньо Алексиев, които имате изключително успешни кариери, искате да оглавите това място? Кадрува ли Съюзът на слепите в кооперацията на слепите?

Хюсеин Исмаил: Тревожно, ако можем така да го наречем, е положението с тази драстична промяна, която се случи и която се налага в кооперацията. Самият факт, че почина дългогодишният председател означава, че се очакват наложителни, неизбежни промени в кооперацията и тревога може да буди очакването, че не се знае накъде ще тръгне тя. И това е съвсем нормално, тъй като дълго време, няколко десетилетия един и същ ръководител водеше кооперацията по начина, по който той знае и умее, и успешно я съхрани и запази, но от този момент нататък промените са неизбежни. Това буди някаква тревога в много от нашите членове. Тревога, предизвикана от неизвестността. С провеждането на събранието на 11 септември една от неизвестните се реши – беше избран временен председател, допълниха се съставите на контролно-управителния съвет. Кооперацията до следващото общо събрание ще може да функционира нормално.

Действително Бончо Бонев беше член на контролния съвет и в това си качество винаги е присъствал и той, и целият Управителен съвет на всички заседания на съвета. Те имат това право по закон. Имат право на приемателен глас в заседанията на Управителния съвет и практиката в кооперацията винаги е била да се провеждат съвместно заседанията на Управителния съвет с поканени членовете на контролния съвет. Дали той като член на контролния съвет има право да бъде издигнат и избран за председател на кооперацията? Определено да, защото бива избиран не от Управителния съвет. Общото събрание е органът, който може да избира управителните органи, председателя, Управителния съвет и контролния съвет. В случая председседателят беше избран от извънредното общо събрание, което се проведе на 11 септември и това е съвсем в реда на нещата.

Към настоящия момент заплатата, която е определена на председателя, е далеч по-малка от цитираната. Може би, заплатата е мотивиращ фактор за всички от кандидатите, обаче за мотивите на другите, не мога да говоря. Аз съм на такава възраст, в която съм натрупал достатъчно опит, достатъчно експертиза, достатъчно контакти и т.н., за да мога да ги дам за каузата на нашите хора. С кооперацията съм далеч по-добре запознат, отколкото със Съюза на слепите, където не следя отблизо организационните въпроси и поради тази причина сметнах, че тъй като съм и член на Управителния съвет, е добре за кооперацията да съм председател, да бъда избран за този пост. Имам ясно опрелени планове и намерения за кооперацията, освен текущите основни дейности – търговска дейност и наеми.  Смятам, че кооперацията има възможности да разшири своите дейности в други посоки, които досега не са експлоатирани в достатъчна степен. Тя, освен че е фирма-търговец, е и социална структура. В това отношение има много какво да се прави в усвояването на наши и европейски средства. Сега се реализират няколко проекти, успешни.

Това, което мога да кажа като моя гледна точка, е, че специално по отношение на кооперацията и Съюза на слепите би трябвало да има по-ясно разграничение. Двете организации са уникални и нека да останат такива. Бих настоявал да няма кадруване от страна на едната организация, спрямо другата. Но пък от друга страна кадрите, с които нашата общност на незрящите хора разполага, не са чак толкова много, изборът не е голям, за да може добре да бъдат ръководени тези организации. И не може да няма някакви преплитания, но сме зрели хора, така че всички заедно да спазваме нормалното съотношение на кадри между Съюза на слепите и кооперацията, за да не се засичат интересите им по неблагоприятен за едната или другата организация начин.

Водещ: Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето