В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Приемната

15:00 18:00

Предаването в момента

Приемната

15:00 18:00


Николай Атанасов-Шуши: От двете страни на сцената

Публикувано от на 18/11/2021

Легендарният актьор и режисьор за живота на театъра и театъра на живота…

За авторския спектакъл „Двама мъже и половинка“ и партньорството му с Георги Низамов – Низама и още – театралните реликви на Стоянка Мутафова в „Госпожа стихийно бедствие“…

За тъжното през смешното и с намигване

Професор д-р Николай Атанасов е преподавател в НАТФИЗ, във Варненския свободен университет и в Пловдивския университет. Режисьор и актьор. Снимал се е в повече от 15 български игрални филми, има над 60 роли в театъра, режисьор е на 18 театрални постановки, на много шоу програми, телевизионни постановки и концерти. Участва в първата популярна група на времето „Квартет Буфосинхронисти“, с която има повече от 7000 представяния в цяла България и в 67 държави на Европа, Азия и Африка с програма на 26 езика. Режисьор и актьор в особено успешните театрални постановки „Госпожа Стихийно бедствие „, „Безумната лейди Джули” и „Палавите вдовици “ с участието на великата Стоянка Мутафова. Пиесите са представяни в Австрия, Германия, САЩ, Канада и Англия, а в България се играят все още с нестихващ успех. Постановката „Г-жа стихийно бедствие“ постига своеобразен рекорд – 1221 пъти на сцена.
Николай Атанасов е удостоен с наградата на Съюза на артистите в България за естрадно изкуство, притежава награди за актьорско майсторство от различни национални прегледи, носител е на почетния знак на град Плевен.
Разговаряме с легендарния актьор и режисьор за живота на театъра и театъра на живота: за киното и театъра и накъде клони сърцето, за авторския спектакъл и партньорството му с Георги Низамов – Низама в „Двама мъже и половинка”, за театралните реликви на Стоянка Мутафова в „Госпожа стихийно бедствие”.
Николай Атанасов: Театърът и киното са колкото сродни, толкова и различни. За мен театърът е по-интересен, дава ми много повече възможност да импровизирам, да раждам идеи и да виждам как оживяват, в киното е по-особено. Не случайно Фелини е казал: ”Дайте ми едно дърво, аз ще го снимам така, че то ще започне да играе”, докато в театъра е трудно да играеш, ако си дърво.
Играта извира от мен и ми дава много. В последните две пандемични години усещам колко много ми липсва тя, пътуванията, силния пулс на деня – изведнъж всичко спря, притихна, замря.
Не съм играл от една година, не съм стъпвал отдавна на сцената и когато ни поканиха да направим едно представление на 20 ноември (събота) в Нощта на театрите, като че ли ми дадоха крила. Толкова се вълнувам, дали ще се случи представлението, ще има ли публика – колеги се оплакват, че им падат спектакли, поради липса на публика. Хората са уплашени, макар да не се страхуват да отидат в мола, на кръчма и не разбирам, защо се плашат да отидат на театър или на концерт, или на балет. Може би там вирусите са повече.
Културата е опасна, защото провокира човека да мисли. А това не е необходимо на нашето материално, меркантилно време.
В „ Двама мъже и половинка” ще видим живота в България в щрихи и в общ поглед в най-различни сфери – тези, най-популярните, в които е попадал всеки от нас, особено ако е седнал на чашка с приятел. И така от дума на дума, минаваме, както става и в живота, от тема на тема. С изпиването на всяка чаша, темите стават все по-злободневни и гръмогласни, за да се стигне накрая до извода, че трябва да се направи революция. Ние сме революционери, особено ако сме пийнали повечко. Този спектакъл се роди от само себе си. Сценарият е мой, но със специалното участие и на Георги Низамов – Низама, който активно присъстваше в него. Той е мой студент и ми беше много приятно да играем заедно. В постановката има „елементчета” на черен хумор.
Виждам смешното и в най-тъжното. Няма само тъга, няма само смях, те винаги са преплетени. За „Госпожа стихийно бедствие” -повече от половината пиеса е написана от мен, Стоянка Мутафова е добавала, т.е. взимаш класически материал, обаче го осъвременяваш с препратка към днешния ден. За 1221 представления спектакълът претърпя леки промени, примерно – вкарване на реплика, която е актуална за деня. От 25 години е на сцената, надявам се на такова дълголетие и за „Двама мъже и половинка”.
Никога не съм бил от страната на прочутите, на славните, на големите и известните, не съм копнеел за награди и хвалебствия.

Водещи: Анелия Велинова и Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето