В момента върви

Title

Artist


За синдрома МОЗЪЧНА МЪГЛА ( brain fog syndrome ) – състояние на преболедувалите КОВИД

Публикувано от на 24/02/2022

Проф. д-р Иван Петров: Постковидните усложнения върху нервната система. Как да процедираме, когато установим при такива усложнения?

Проф. д-р Иван Петров,  д.м.н. е един от водещите невролози в България с над 40-годишен опит в клиничната диагностика и лечение на неврологични заболявания,  дългогодишен ръководител на Клиниката по неврология в Медицинския институт на МВР  в София.

Разговаряме за постковидните усложнения върху нервната система и как да продължим живота си след срещата с Ковид.

Проф. д-р Иван Петров: По отношение на ковид инфекцията и въздействието ѝ върху нервната система имаме вече много публикации, както и лични наблюдения на болни. Оказа се, че тази въздушно - капкова инфекция, която засяга главно белия дроб, но засяга и редица органи като сърцето, бъбреците и нервната система... Напоследък се обръща внимание на т.нар. ПОСТКОВИДЕН СИНДРОМ, известен под името brain fog syndrome ( мозъчна мъгла ) – състояние, в което попадат пациентите… Изразява се със загуба на паметта, на концентрацията, смущения при заспиване и лошо качество на съня. Лечението на т.нар. „мозъчна мъгла” не е изяснено, различните опити за преодоляване на страданието са неуспешни на този етап.

От преболедувалите , 20-30%  са засегнати от синдрома на мозъчната мъгла, придружена от адинамия, силна отпадналост. Периферната нервна система се уврежда много по-рядко под формата на полиневропатен синдром – възпалително заболяване на периферните нерви.

Анелия Велинова: Какво трябва да знаем за мозъка и кои негови дялове поразява вирусът?

Проф. д-р Иван Петров: Засяга хипокампа, мозъчната кора, други мозъчни структури. Повече бихме знаели при извършване на аутопсия на починали, защото тя разкрива уврежданията в мозъка и сърцето, в бъбреците и белия дроб. Картината от първите аутопсии беше ужасяваща – тежки изменения, некрози, 50 % и повече унищожение на белия дроб, което води до дихателна недостатъчност и висока смъртност. Аутопсиите са малко не само в България, но достатъчни, за да стъпим на изследванията, които  предоставят медиците и от други страни. Без патологията не можем да оформим нозологична единица и заболяване, за което да сме сигурни, че е следствие на ковид инфекцията. За мозъка знаем, че се засягат малките мозъчни съдове, един микровъзпалителен процес, с който се обясняват проявите на други тежки заболявания. Тези възпаления могат да причинят инсулт.

Анелия Велинова: Ковид предизвиква ли некроза, след като не се кръвоснабдява кората на мозъка?

Проф. д-р Иван Петров: Има и микронекроза около съдовете, които са възпалени и запушени, и съответната симптоматика – умора, главоболие, безсъние, липса на концентрация, нарушаване на когнитивните функции.

Владислав Кацарски: Преболедувах леко ковид инфекцията, но след няколко месеца се появи много странно усещане – внезапно ме връхлита нуждата да поема много дълбоко въздук, но това сякаш не идва от мен. Усещам не умора, а неприятна сънливост. Други хора имат същите оплаквания. Пулмологът ме насочи към невролог. Защо?

Проф. д-р Иван Петров: Тази сънливост идва от т.нар. адинамия. При тези симтоми на централната нервна система се препоръчва сън, колкото може, повече – дори 12 часа. Важно е да се знае, че тази ковид инфекция е в пряка зависимост от имунната реактивност и имунния статус на организма, в който попадне. За науката има много неясни неща. Например, трима души: единият, заразен с Kовид – не боледува, вторият заразен – боледува леко, а третият – умира.

Анелия Велинова: Казват, че силната реакция е проява на силен имунен отговор. Истина ли е?

Проф. д-р Иван Петров: Зависи какъв е имунният отговор. Всеки организъм по различен начин приема вируса и изгражда имунитет.

Анелия Велинова: Да ни кажете повече и за „пълзящата невралгия”, която може да бъде в главата, в ръцете, навсякъде…Тя се движи и усещането е, че сякаш ток те разтърсва и си сменя мястото.

Проф. д-р Иван Петров: Невралгията е пристъп от пулсова, стрелкаща болка, която трае няколко секунди. За невралгичната болка и механизмите, които я задвижват, няма категорични обяснения в науката. Всичко ни насочва към мозъка, но той не е разгадан напълно, макар много да се знае за него. Ползваме само 10% от възможностите му. Имаше изследвания, че когнитивно човек е най-добре на 30 години. На Запад, където се развива науката, професорите са на тази възраст, а не, както при нас – от 50 години нагоре.

Ковид инфекцията няма да отзвучи напълно, ще дойде друга. Необходимо е да спазваме мерките за превенция, които са изключително важни. На първо място – ваксинацията. Ваксинираните хора преболедуват по-леко и не загиват. На второ място – маска, дистанция и дезинфекция.

Анелия Велинова: Какъв е процентът на хората с постковид синдром сред ваксинираните и неваксинираните?

Проф. д-р Иван Петров: Не мога да посоча точен процент, нямаме такива изследвания, но със сигурност в интензивните отделения 85% са неваксинираните. Същото се отнася и за починалите, така е и по света.

Анелия Велинова: Имате ли алгоритъм за лечение?

Проф. д-р Иван Петров: За коронавирус няма лечение. Не е открит препарат, който да го унищожава. Пробваха се много лекарства, но те не бяха ефективни и отпаднаха. Направи се предписание за лечение, но под него пише, че то има само препоръчителен характер и не е задължително. Нямаме предписано лечение за болните. Дават се хепарини, за да няма тромбози.

Анелия Велинова: Каква е съдбата на българската ваксина?

Проф. д-р Иван Петров: Бих се радвал да имаме ваксина, но се съмнявам да се случи скоро. Скептичен съм. През това време вирусът ще мутира интензивно…Клиниките ни са пълни с ковид болни и не съм сигурен, че петата вълна затихва.

Владислав Кацарски: Какво е добре да знаем за нарушенията във вестибуларния апарат?

Проф. д-р Иван Петров: Нарушенията във вестибуларния апарат се явяват в следната клинична картина – световъртеж, шемет, които могат да са резултат от ковид инфекция. Такива вестибуларни синдроми се появяват и при други вирусни инфекции.

Анелия Велинова: Какви поражения нанася коронавирусът на очите?

Проф. д-р Иван Петров: Засяга зрителния нерв, но и двигателната активност, сетивността.

Владислав Кацарски: Да погледнем към Вашия труд за амфетамините. Колко са вредни тези стимуланти?

Проф. д-р Иван Петров: Кофеинът е сред нормалните психостимуланти и е безвреден, когато не се прекалява с дозата и честотата на употреба за деня. Тонизира мозъчната кора след сън, човек се чувства по-витален и енергичен. Амфетамините са психостимуланти и наркотици. Те водят до структурни промени в мозъка. Аз съм против употребата им, защото нанасят поражения върху психиката и хората се пристрастяват към приема им. Без тях се развива абстинентен синдром и човек попада в ада на коварен порочен кръг – глад за още амфетамини. Уврежда се периферната и централна нервна система.

Владислав Кацарски: Кажете ни повече за Джаксиновия  синдром.

Проф. д-р Иван Петров: Проявява се с едностранни локални гърчове, започващи в група от мускули и разпространяващи се в съседни мускулни групи. При Джаксъновите пристъпи огнището е в прецентралната (моторен-двигателен Джаксънов пристъп) или постцентралната мозъчна извивка (сетивен пристъп). Моторните Джаксънови припадъци най-често започват с гърчове в ръката, които се разпространяват към съответната лицева половина или към крака. Гърчовете възникват най-често в ръката поради това, че тя има най-широко представителство в предната мозъчна извивка. Сетивните Джаксънови пристъпи се проявяват с мравучкания в ръката, лицето или крака. Повлиява се от лечение, ако няма някакъв органичен процес, като менингион, тумор, за които е необходимо оперативно лечение.

Анелия Велинова:  Увеличил ли се е броят на пациентите с инсулти?

Проф. д-р Иван Петров: Да и това е тенденция от 20 години насам. Причините са в забързания живот, стреса, диабета, нездравословното хранене, тютюнопушенето, хипертонията, повишения холестерол и така идва инсултът. По време на пандемията инсултите не намаляха, в страха си хората се скриха в домовете си, но и в болниците не ги приемаха. Най-честата причина за отключване на исулт са сърдечните заболявания и образуването на тромби в сърцето. От него се изстрелват в мозъка…

Финалните ми думи са отправени към хората във време на пандемия – ваксинирайте се, избягвайте  местата с много хора, особено в затворени пространства.Пазете себе си и другите. Но най-важното –ваксинирайте се!

Водещи: Владислав Кацарски и Анелия Велинова

За синдрома МОЗЪЧНА МЪГЛА ( brain fog syndrome ) – състояние на преболедувалите КОВИД.

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето