В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


PR за милиони. Или колко струва образът на Кадафи 2 (17.01.22г.)

Публикувано от на 21/01/2022

Личности: Муамар Кадафи – лидерът на Либия: управление и държавна политика. Народната власт в джамахирията и възгледите за идеалното развитие на ислямския социализъм в държавите от Третия свят. „Трета световна теория“ и нова система на държавно управление. Един от най-впечатляващите проекти на Кадафи, е т. нар. Велика ръкотворна река – система от общо 2820 километра подземни тръби и резервори, които снабдяват с питейна вода големи площи от Либия. Най-голямото напоително съоръжение в света. Дневният дебит от 6 500 000 кубични метра подземна вода се изпомпва, за да захрани градовете Триполи, Сирт и Бенгази. Друг значим проект на Кадафи е Либийският Национален Проект за Телескоп. Представлява роботизирана астрономическа обсерватория в Сахара, със собствена климатизация и метеорологична система, която предупреждаваща за настъпването на пясъчни бури.

Продължаваме разговора за личността на полковник  Муамар Кадафи – лидерът на Либия, за неговото управление и държавна политика,за народната власт в джамахирията и възгледите за идеалното развитие на ислямския социализъм в държавите от Третия свят, за осмото чудо на света – Великата либийска река и тъмните игри на „великите сили”.

Владислав Кацарски: Какво се случи след Локърби, където бе взривен полет на американската компания „Пан Ам“ над този шотландски град?

Христо Петров: Локърби е елемент от цялата политика на Кадафи и на неговото правителство за подкрепа и финансиране на широк спектър от революционни или терористични организации по целия свят. Доказано е, че Либия е финансирала структурите на „Черните пантери” и „Нацията на исляма” в САЩ. „Нацията на исляма” е афро-американско движение и организация, основана през 1930 година и известна със своите учения, съчетаващи елементи от традиционния ислям с черните националистически идеи. Насърчава расовото единство и самопомощта и поддържа строг кодекс на дисциплина сред членовете. Тази организация не е терористична и е смесица между социализъм и ислям, с много противоречиви идеи, събрани в една философия. През този период Кадафи се справя умело с всичките си опоненти не само вътре в страната, а и сред международните общности. Това доведе до конфликти и през април 1986 година, базираните в Англия американски самолети нанасяха масивен удар за унищожаването на Кадафи в околностите на Триполи, в резултат на което убиха негови деца и един от родителите му. Но Кадафи успя тогава да се измъкне и спаси. Като отговор на тези атаки през 1988 година над Локърби либийските специални служби осъществиха замисления атентат със свалянето на цивилен самолет над Шотландия, което доведе до светкавични санкции от ООН и допълнителни санкции от САЩ. Но само няколко години по-късно (през 90-те години) умело калкулирайки, какви са загубите от тези санкции за икономиката на Либия, Кадафи се прояви като ловък играч и предаде на английските власти и на международния трибунал организаторите на терористичния акт, така санкциите бяха отменени. Случи се през 2003 година. Това съвпадна с конкретни стъпки на Кадафи с прекратяване на програмата за оръжие за масово унищожаване. По този начин той „изпра” имиджа си на международен терорист. През 2009 година вече беше избран за председател на Африканския съюз. 

Много е важно да отбележим едно уникално явление в либийския икономически живот, един невероятен проект, който още от първата година на своето осъществяване, успя да влезе в книгата на Гинес, като най-огромния проект за водоснабдяване и за напояване в човешката история. Това е проектът Великаталибийска река. Наричат я осмото чудо на света! Великата либийска река, позната още с името Great Man-Made River, е едно от най-крупните инженерни съоръжения на съвремието. Цялата мрежа от водопроводи е с дължина 4 000 км и доставя 6.5 млн. куб.м вода на ден от южните части на Либия до крайбрежието ѝ на север. Общата дължина на подземните комуникации на изкуствената река е почти 4000 км. Обемът на изкопания при строителството грунт е 155 млн. кубометра, 12 пъти повече от създаването на Асуанската стена. С използваните строителни материали биха могли да се построят 16 хеопсови пирамиди. Освен тръбите и аквадуктите в системата влизат над 13 000 кладенци, сонди, повечето от които са дълбоки над 500 метра. Общата дължина на кладенците надвишава 70 пъти височината на Еверест. Основните водопроводи се състоят от бетонни тръби с дължина 7,5 метра диаметър 4 метра и с тегло над 80 тона. Всяка от тези 530 000 тръби може да служи като тунел на метрополитен. От магистралните тръбопроводи водата влиза в построените до градовете резервоари с обем от 4 до 25 млн. кубометра и от тях започват местните водопроводи в градовете и селищата. Прясната вода постъпва във водопровода от подземни източници, разположени в юга на страната и захранва населените пунктове, съсредоточени предимно по брега на Средиземно море, в това число Триполи, Бенгази и Сирт. Водата се събира от така наречения Нубийски водоносен слой, който е най-големият от известните в света източници за изкопаема прясна вода. Това нещо е уникално.

През октомври 1983 г. беше създадено управлението на проекта и започна неговото финансиране. Срокът за реализация беше 25 години, стойността му – 25 милиарда долара. Строителството се делеше на 5 фази. Първата – строителство на тръбен завод и тръбопровод с дължина 1200 км с ежедневна доставка на вода до Бенгази и Сирт от 2 милиона кубометра. Втората – довеждане на тръбопроводите до Триполи с ежедневни доставки от 1 млн. кубометра. Третата – завършване на строителството на водопровода от оазиса Куфра до Бенгази. Последните две фази – построяване на западната нишка до Тобрун и обединяване на всички нишки в единна система около град Сирт.

На 28 август 1984 година Кадафи положи първия камък на проекта. Строителството в Либия на първия в света завод за производство на гигантски тръби се реализираше от южнокорейски специалисти според съвременна технология. В страната пристигнаха специалисти от САЩ, Канада, Турция, Англия, Япония, Корея и Германия. Като основна работна сила се използваше трудът на имигранти от Филипините, Бангладеш и Виетнам.

Стоителството се осъществяваше без международни кредити от МВФ. Правителството на Либия не взимаше пари от населението за водата. До началото на строителството 96 % от територията на Либия беше пустиня. След пълното завършване на проекта се планираше да се снабдява с вода и обработват 155 000 хектара. До 2011 година беше осигурена доставката на 6,5 милиона кубометра прясна вода за градовете на Либия с 4,6 млн. население. Целта на правителството беше не само пълно обезпечаване на населението с вода, но и осигуряване на собствено производство хранителни продукти. В страната се появиха кръговете на изкуствени оазиси с диаметър от няколкостотин метра до три километра.

В сравнение с другите световни системи проектът за Великата река имаше няколко принципни различия. На първо място се използва огромен подземен, а не малък надземен водоизточник. На второ място, това изключва загубата на вода при транспортирането, тъй като доставката става по закрит начин и изключва изпарението. Така Великата река стана най-съвременната система за подаване на вода на планетата!

Кадафи определи проекта като „най-силният отговор на САЩ, които обвиняват Либия в поддържане на тероризма“. На 1 септември 2010 година на церемонията по откриване на поредния участък Кадафи каза: „След това достижение на либийския народ заплахите от САЩ срещу нас ще се удвоят, те ще направят всичко възможно и либийският народ да остане угнетен от Запада“. За съжаление се оказа пророк в собствената си страна. Няколко месеца по-късно НАТО, САЩ и Израел унищожиха Либия. Кадафи беше зверски убит.

Дали са „велики” Великите сили, за Либия днес – съсипана и унищожена, за историята с българските медицински сестри, защо и как се случи трагедията с тях, ще чуете от файла ТУК.

В студиото на Брайл ФМ: Христо Петров, Анелия Велинова и Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *