В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Мирослав Цветанов и Роза Николова. Театър „Слон“

Публикувано от на 21/09/2021

Малък куклен театър „СЛОН“ към фондация „Златно ключе“ е първият частен професионален театър в България, създаден още през 1988г. Основатели на театъра са актьорите Роза Николова и Мирослав Цветанов. Скоро след това към екипа се присъединява и художника Диляна Николова.

Създаден като „Малък куклен театър“, на десет годишния юбилей в приветственото си слово  Радой Ралин казва: „Толкова много награди, то цял слон трябва да ги носи!“ и от тогава се превръща в негов кръстник, и до ден днешен театъра носи  името „Малък куклен театър СЛОН“.

За вече повече от 34 години творческа история театъра е спечелил  своето доказано място в челните редици на световната сцена и се отличава с уникален авторски почерк. Това го прави различим  и търсен, като явление по целия свят. Носител е на многобройни отличия от международни форуми и фестивали от 4 континента – награди за: цялостен спектакъл, сценография, за мъжка и женска роля, награди на международно детско жури (Куба, Холандия, Гърция, Турция, Белгия, Мексико, Австрия, САЩ, Русия, Англия и др.)

На 29 юли – дата, която съвпада с рождения ден на създателя на водния куклен театър в България, доцент Мирослав Цветанов, се състоя за пръв път в света премиерата на камерен воден спектакъл „Красивият геном на водата“. Постановката е плод на дългогодишните изследвания, разработки и открития на доц. доктор Мирослав Цветанов. Това е петият  реализиран воден проект на екипа на Малък куклен театър „СЛОН“  след „Райската птица“ (2015 г.) – първи за Европа и България воден куклен театър, „“Необикновените възможности на източния воден куклен театър“ ( уъркшоп ), „Малкият принц“ ( 2019 ), „Зад кулисите на водния куклен театър“ и уъркшоп „Живата вода“ (2020).

Новото, различното в спектакъла „Красивият геном на водата“ е това, че водната сцена е построена в сценичната среда и пространство на традиционния театър, което не е осъществявано никога до този момент .

Уникалните кукли, изненадващи с възможностите си и неочаквани трансформации оставят възхитения зрител за дълго в своя плен. 

Журналисти сравняват Мирослав Цветанов с безспорният гений Жорж Мелиес, други го наричат Леонардо на кукления театър. Водещ: Владислав Кацарски

34г. Малък куклен театър „СЛОН“ – Роза Николова и Мирослав Цветанов в „Приемната“ на Брайл ФМ

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *