В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Mаньо Алексиев и Златимир Орсов: На кого е кооперацията на слепите

Публикувано от на 02/12/2021

Mаньо Алексиев и Златимир Орсов: На кого е кооперацията на слепите ?

Кооперацията: за едни майка, за други мащеха

Какво ще се случи с Кооперацията на слепите, на кого е тя, кой я иска и кой желае да направи така, че върху нея да пада досегашното черно було и още въпроси от организационен характер, касаещи стопанисването на кооперативните имоти.
Това са малките въпроси с големи отговори, които днес ще търсим с адвокат Маньо Алексиев и адвокат Златимир Орсов.

Златимир Орсов: Мнението на закона е, че кооперацията е на кооператорите. Това е определението, което той дава – сдружение на физически лица, които обединяват дейността си, личните усилия и някакво имущество за извършване на търговска дейност, за да задоволяват свои икономически, социални, битови, културни нужди. Поради това кооперацията е на кооператорите. Те с общи усилия, съвместно удовлетворяват свои потребности, които всеки един поотделно или не може, или се затруднява да осъществи. Винаги съществува тенденция ръководството, на която и да е кооперация, да се идентифицира със самата нея и да започне постепенно да счита, че „аз съм председателят на кооперацията и каквото кажа, това ще става”. От кооператорите зависи да се противопоставят на тази тенденция, която обективно съществува и да поставят председателя, Управителния съвет, Контролния съвет на местата им. Да им обяснят, че „ние сме кооперацията – кооператорите, вие сте хората, които сме избрали да помагат, за да осъществим съвместната си дейност. Вие сте назначени служители на нас, кооператорите, за да ни помагате. Вие трябва да се грижите за нашите интереси, а не ние за вашите.” И ако председателят или УС не разбират от дума, тогава има изключително просто решение – сменя се ръководството. Това не винаги е много лесно, защото съм виждал как председатели на кооперации си създават групи за поддръжка – роднини и приятели „срещу нещо”. „За вас, които ме подкрепяте, ще има повече, отколкото за другите. Ще отидем до Венеция, до Гърция и къде ли не, а на другите – 30 лв.“
НПКС едва ли е единствената, в която закона за кооперациите не е сработил и причините са следните: не е възможно кооператорите да очакват някой външен, различен от тях, да дойде и да им реши проблема в кооперацията, да строи в две редици лошите в УС и да ги накарат да спазват закона. Кооператорите трябва да принудят онези, които са избрани от тях, да го спазват. Чрез разяснителна кампания да се обясни, че имат силата и правото да накарат ръководството да работи за техния интерес, а не срещу него. Трябва да има еднакво разбиране за обстоятелствата, около дейността на кооперацията. Например, 100 магазина с една печалба, приблизително месечно от 10 000 лв. и тогава възниква въпросът: защо ги няма в нашата кооперация, къде отиват парите? Няма ги, поради дейността на онези, които сключват договорите, а това са председателят и неговите помощници. Могат да им потърсят отговорност и да внимават с лъжите, които ще чуят за лоша конюнктура, липса на наематели, пандемия. Тогава е добре кооператорите да им поискат оставката и да посочат хората, които могат да се справят с тази работа и на които имат доверие. Друг вариант няма – нито прокурор, нито министър ще дойде, за да оправи проблемите в кооперацията. Всичко е в ръцете на самите кооператори.
Маньо Алексиев: Г-н Орсов е един от съставителите на закона за кооперациите и продължава да работи с тази материя. Нашите хора не осъзнават правата си и това велико дело и чудо – кооперацията. Законът за кооперациите е буквално възпроизведен в устава на НПКС. Би трябвало на кооператорите това да им е известно и да упражнят правата си. Винаги съм знаел, че нашата кооперация е за едни майка, за други мащеха. Тя беше майка на определен кръг от хора, но това трябва да се прекрати – всичко зависи от кооператорите и те могат да променят тази грозна и несправедлива реалност. Талоните от 30 лв. дават право на кооператорите да купуват само от нашите магазини стоки и продукти с лошо качество – вехти, стари, обезценени. Тъжното е, че тези хора са благодарни на тези „талони – подаяния”. Магазините на кооперацията преди реституцията бяха 181, след това намаляха и в момента са 120, от които 99 са отдадени под наем, а някои от тях са празни. Откакто се разбра, че предстои извънредно общо събрание, поголовно се отдават магазини под наем за 10 и повече години. Доходите на кооперацията позволяват членовете и́ да получават повече от 50 лв.
Нашите кооператори могат да бъдат добре информирани чрез семинари, брошури и други разяснителни кампании и материали. До 15 септември кооперацията е разполагала с 30 000 лв. от държавна субсидия, които са предвидени именно за такива мероприятия. Тези пари в момента не могат да бъдат ползвани, защото г-н Бонев заявява следното: „Нов съм, не можах!”. Той е от близо 10 години в Контролния съвет, 10 години беше и в КС на Съюза.
Контролният съвет на нашата кооперация от 2015 година към днешна дата за собствените си разходи за заседания, екскурзии, семинари, обучения е похарчил 867 000 лв. Пропилени са още над 300 000 лв. и сметката, която сега трябва да платят кооператорите, е около 1 400 000 лв. Това е резултат на абсолютно бездействие и безхаберие.
За кражбите, манипулациите и бягството от отговорност чрез употреба на власт, за смелостта или страха на кооператорите да отстранят и осъдят злоупотребилите от ръководството, за предстоящото общо събрание в събота, което да задължи УС да свика регионални събрания за избор на нови пълномощници, и още горещи въпроси и отговори, ще чуете във файла ТУК.

Водещ: Владислав Кацарски

Гледна точка – казуси, тълкуване и мерки за регулиране в управлението на Национална потребителна кооперация на слепите в България, представени от адвокатите Орсов и Алексиев.


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *