В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Kой какво избра и кой кого избра? – Огнян Дъскарев в „Приемната“

Публикувано от на 24/11/2021

С журналиста, политическия анализатор и доайена на американистите в България Огнян Дъскарев разговаряме за изборите – къде отиваме и къде ще стигнем? Какво се случи на тези избори, какво можеше да не се случи и защо се случи?  Kой какво избра и кой кого избра?
Аналогии, алюзии и паралели на политическата сцена на българските и американските избори – свидетели сме на добър изборен инженеринг, който се случи в България и това дали не е индикация за нашата идеологична и техническа близост със САЩ по технологията на провеждането на изборите? За Америка на Байдън и какво иска тя от България? В нашия политически живот с новите формации, които са водещи в изборите, се наблюдава вълна за ретроградно възраждане на неокомунистически, леви идеи с десни средства и дали коалицията с БСП ще доведе до самоубийството на „Има такъв народ” и „Демократична България”?
Десетки хиляди хора с увреждания, поради недостъпност на средата, са лишени от право на глас, мобилните секции не решават проблема и са перфидно измиване на ръцете – защо политиците не направиха нищо, за да разрушат бариерите?
Когато управляващите в България започнат да служат на своите граждани, тогава ще има промяна и в отношението към хората с увреждания и към техните проблеми.
Огнян Дъскарев: Основното, което липсваше в политическите коментари, беше отговорът, как се случи ГЕРБ да води с 6-8% в деня на изборите и всички социолози им дававаха победата, а изведнъж втората партия стана първа. Това ми напомня за случилото се в САЩ м.г., когато Байдън изненадващо победи Тръмп.
Има много аргументи в полза на гласуването с машини, а те са следните: така се премахва купеният вот, корпоративният вот, макар че нарушения могат да се случат и при тях, но не в голям размер. Когато се гласува с бюлетини, стават много измами, но тогава всяка партия има свои наблюдатели, които като зли кучета следят какво се случва. Застъпниците на машините казват, че били сертифицирани от ЦИК.
Малко са страните в света, които гласуват машинно – само в Брюксел и в малките градове около него, в Германия ги забраниха. Това са машините на „Смартматик” – същата фирма, която брои гласовете на Байдън и Тръмп. Председателят на тази фирма е британски лорд и около три седмици след изборите Сорос го назначи за шеф на „Отворено общество”. Машините, които сега използвахме на изборите, са огледално копие на тези в САЩ. Те са 1:1, от същата фирма, което е подозрително.
Новата партия „Промяната продължава” е копие на американската левица, на Демократическата партия. Затова очаквайте крайно лява политика. Хората около Байдън не искат България да стане като Вишеградската четворка. Това е основното – те не желаят тя да бъде дясна, християнска, консервативна страна. Тук е много интересна ролята на президента Радев. Обвиняваха го, че е за Евразия, русофил, човек на Решетников, но се оказа, че не е така. Той е човек на левичарската Америка.
Управлението на Байдън е катастрофа. Най-голямото унижение на Америка, най-големият провал е позорът в Афганистан. Зарязаха оръжия за 83 милиарда долара в ръцете на врага и това се нарича „държавна измяна”.
Ако се върна на темата за нашите избори, най-важното за отбелязване е ниската избирателна активност от 39.1% за Парламент, според ЦИК. Това е страшен провал. Означава, че всички, които сега са избрани и победили, са с почти никаква легитимност. За „Промяната продължава” гласуваха 10% от българите. Те са правителство на 600 000 души, един по-голям софийски квартал. Това е звучен шамар за всички политици – най-ниската избирателна активност от началото на прехода. 61% от българите не гласуваха, защото не ги искат – израз на провала за цялата политическа класа. Никой анализатор, журналист, политик не каза, че тези избори са катастрофа за демокрацията и няма победители. „Победителят” може да говори единствено от името на едно жалко малцинство. „Промяната продължава”, новите спасители, не са победители с тези 10%.
Във вътрешнополитически план не виждам как ще се справят – висока инфланция, вихреща се пандемия, криза с енергията, с тока – много фирми ще фалират. От януари ще бъдат сериозно ощетени всички частни потребители, защото токът скача с 20-30%. Това е резултат на безумната „зелена сделка” на ЕС. Във външнополитически план – ще предадат Македония. 95% от българите са против това тя да бъде предадена. Америка на Байдън официално иска България да предаде Македония. Трябва да признаем македонското малцинство и да я пуснем в ЕС безусловно. По този начин ще бъдат заплюти 66 000 български офицери, загинали в Балканската война, ще бъдат заплюти най-малко 120 000 наши войници и офицери, намерили смъртта по фронтовете на Първата световна война. Всички те, загинали заради Македония.
Нарушени са правата на хората с увреждания да гласуват, проявено е пълно неуважение към тях. Новата българска левица, която спечели изборите, не следва своята голяма посестрима в САЩ. Там правата на тези хора се зачитат, те гласуват, имат достъп навсякъде, средата не е недостъпна и враждебна за тях. Друг свят, култура и манталитет, непознати още за България, която стои в мрака с неадекватните си политики и липсата на политическа воля за промяна, и включване на хората със специфични потребности в общността.

Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров

Политическият анализатор Огнян Дъскарев: аналогии, алюзии и паралели на политическата и изборна сцена…

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *