В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Приемната

08:00 11:00

Предаването в момента

Приемната

08:00 11:00


Георги Кадиев – Гневните „Марици”

Публикувано от на 18/10/2021

   Toй e икономист и политик. Бил е репортер и редактор във вестниците „24 часа“ и „168 часа“. 

Разговаряме с Георги Кадиев за „гневните Марици”, за енергетика и икономика, и какво ще се случи с хората, които ще останат без работа. Има ли надежда за „Мариците”?

България е със сериозни проблеми в енергетиката си: как да премине от въглища към по-малко цапащи източници и как да намали прахосването на енергия навсякъде, от бизнес до жилища. Хаотичната политика на ГЕРБ и фокусирането върху големите руски енергийни проекти оставят държавата встрани от мащабните реформи, които се случват не само в Европа, но и по света.

Ще даде ли накъсо енергетиката? Защо я докарахме дотук?

Георги Кадиев: Големият виновник се нарича Бойко Борисов. На 13 декември 2019 година се състоя Съвет на Европа, на който се подписа зелената сделка. Там държавите изказват своето мнение и там е мястото българският премиер да защити позицията на България. Той не я защити за разлика от поляците, които не пожелаха да подпишат зелената сделка. Ние подписахме сделката, като декларирахме,  че от 2025 година държавата няма да субсидира производството на електроенергия от въглища, което означава затваряне на „Марица – Изток”. Добрата новина е, че сегашното правителство промени плана за справедливост и възстановяване. Ситуацията е такава – ние сме подписали, сега даваме на заден ход. Поляците казаха: „Затваряме мините през 2049 година.” Германците приеха специален закон и там пише, че до 2030 година ще затворят 50% от въглищното си производство, а до 2038 година – 100%. Ние вървим към скорошно затваряне на мините с мълчаливото съдействие на Профсъюзите, глашатаи на управляващите. Положителна нотка е, че сегашното правителство започна да говори за 2038 – 2040 година. Необходимо е да се водят преговори с Брюксел и да се представи план за поетапно спиране на блоковете в точно определени периоди и години. За мен единствено работещо решение е да се удължи работата на комплекса „Марици – Изток”, а през следващите 10 години дано се появят нови технологии, които да позволят друг начин на работа.

За АЕЦ „Козлодуй” Европа ни каза, че ако не затворим 3-ти и 4-ти реактор, няма да ни приемат в съюза. Искате Европейски съюз, затваряйте! Сега пак ще постъпят така. Не съм привърженик на днешния ЕС, той ни излезе „скъпо” – еврофондовете са източник на корупция и особена полза от тях няма. Дават еврофондове за построяване на пътища и 50% от средствата в тях се крадат. Много млади хора напуснаха България с лесния европейски паспорт, което доведе до липса на кадри и до ниско качество на администрацията. Така че ние се оказахме неподготвени за ЕС и всъщност субсидираме европейските икономики, а не обратното. Субсидираме ги с човешка сила, със затваряне на реактори. Франция защо не си затваря реакторите?

Чакахме Европа да ни научи да управляваме по нейния манталитет, сега виждаме, че тя не се интересува от нас. Иска да не й създаваме проблеми и Бойко Борисов научи този урок прекрасно. Ние винаги си мълчим, когато трябва да заемем позиция за разлика от унгарският премиер, който отстоява интересите на държата си.

Светът стана много сложен. Нещата бързо се объркват вече, защото сме много обвързани – като се объркат в Китай, същото се случва и тук след два часа.

От 1 януари ще вдигнат електроенергията с 20%, предполагам и с повече. И всичко скача по веригата – парно, стоки, услуги. Расте с галопираща скорост. А в бюджета е заложена за 2022 година 1,9% инфлация, която е очевидно несъстоятелна.

До края на тази година за бизнеса няма да има никаква подкрепа. Как ще изкара той при положение, че цените непрекъснато растат? Всяка борсова стока „хвърчи” нагоре в момента, защото всичко е свързано с електроенергията и с газа. Най-големият враг на Радев не е кандидатът Герджиков, а електрическата енергия и случващото се в икономиката. То в един момент ще се пренесе и в банковата сфера. Тогава съвсем ще се объркат нещата и сега трябва да се взимат мерки, а не да се излиза с оправданието, че няма Парламент и е кратък животът на служебния кабинет.

Според мен в „Булгаргаз” и в Министерство на енергетиката има хора, които саботират българската държава. Аз силно предполагам, че съществува саботаж вътре в самия „Булгаргаз” и някой, който има интерес да купуваме газ на високи цени от Русия.

В българската икономика за 2-3 месеца нещата много се объркаха, цените  рязко скочиха, но можеше да има ответни мерки на държавата, а такива няма.

Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров

„Чакахме Европа да ни научи да управляваме по нейния манталитет, сега виждаме, че тя не се интересува от нас.“

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *