В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Спорт бокс

16:00 17:00

Предаването в момента

Спорт бокс

16:00 17:00


Енчо Господинов: Де е България?

Публикувано от на 12/10/2021

    Той е бил на четири континента в стотина държави като репортер от някогашния вестник „Поглед“ и като дипломат по хуманитарни въпроси в Международния Червен кръст. Войни, въстания, земетресения, наводнения, епидемии, дипломатически совалки и конференции  – почти всички световни бъркотии са минали пред очите му и през сърцето му.

Главен герой в нашия разговор е Енчо Господинов – легендарен журналист и автор на книгата „Сянката на петнистия кон“,  в която по много увлекателен начин разказва  за богатите си впечатленията от най-горещите точки по света.

Разговаряме за актуалната ситуация днес, за „зелените пасища” и докъде стигна петнистият кон. Една разходка из полята на България и на света в политически и граждански аспект.

Енчо Господинов: България се намира в много тежка ситуация, както вътре в страната, така и в международен контекст. Тя е много самотна държава сред съседите си на Балканския полуостров и до известна степен в Европа. Видяхме при срещата в Норвегия на държавните и правителствени ръководители, колко е трудно на иначе умел политик като Румен Радев, да балансира между интересите на България и натискът, който му се налага от други негови партньори. Държавата ни е в трудно положение, откъдето и да го погледне човек, и аз се надявам, че поне част от нашите държавни мъже и жени, или част от т.нар. „елитна политическа класа” ще намери трезвост, патриотизъм, кураж да се изправи лице в лице с всички проблеми. Наблюдаваме свят, който е изключително объркан и напрегнат. Планетата се цепи по шевовете, както отдавна не е било. Обикалям света 40-50 години и какво ли не съм видял, но в такова състояние светът отдавна не е бил – в едно са пандемия, енергийна криза, на хоризонта се задава много сериозна финансова криза, като се добавят и няколко тлеещи конфликти, които са сравнително близо до нас, ситуацията става много неприятна.

Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *Продължи четенето