В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Братоубийствените кроежи в кооперацията на слепите

Публикувано от на 20/09/2021

Владислав Кацарски: Дами и господа, дойдохме до темата за кооперацията на слепите. При мен е Хари Хараламбов. Какво се случва и какво очакваме да се случи, защото по една или друга причина това, което се случва в кооперацията, интересува много слепи хора. Имаше мнение, че разпадът в Съюза на слепите ще започне от кооперацията. Това е някаква черна прогноза. Защо трябва да има разпад в Съюза на слепите, още повече, че той празнува своята 100-годишнина? Тази организация има големи постижения в своето съществуване. Защо някои вещаят такъв разпад,  не знам. Но какво се случва в кооперация на слепите? Почина нейният председател Михаил Кърлин след едно почти полувековно управление. Той е председседател на кооперацията от 1974 година. Завършен наглец беше Михаил Кърлин. Има поговорка, ширеща се в социалния мир: ”За умрелите или добро, или нищо”, но понеже ние в България не си продължаваме поговорките , например, „насила хубост не става”, а продължението е „и да става, не бива”, та за умрелите или добро, или нищо, или истината. Това е продължението на поговорката, която казах преди малко. Да, той беше завършен наглец не само защото въведе убийствено гадни практики в кооперация на слепите, като например, когато се гласува, придружителите да излизат от залата, а пък спокойно можеше да се въведат едни делегатски карти и там нещата да бъдат изчистени. Само че много по-лесно е, когато гласуваш, никой да не вижда и да се манипулира това гласуване. Един председател на НПО на хора с увреждания беше казал, че над него е само Бог. Когато електоратът не може да ги свали, се намесва върховният владетел  и налага друг избор.  Сега какво се случи? Беше избран за временен председател Бончо Бонев. Кандидатите бяха няколко – Маню Алексиев, Бончо Бонев, Иван Доброволов, Хюсеин Исмаил и Иван Михайлов. Да чуя сега твоя коментар и твоите виждания. Защо Бончо Бонев беше избран според теб?

Хари Хараламбов: Защото си е осигурил избора с подходящите хора и с пълномощно, което в кооперацията също е една от абсурдните практики. С всяка практика, когато се злоупотреби и се мине в крайност, тя става абсурдна. Имало е лов за пълномощни: който успее да си ги осигури, бива избран, както е в случая, макар и на ръба на необходимия брой гласове.

Владислав Кацарски: Това казваш ти – Бончо Бонев успял да си осигури мнозинство.

Хари Хараламбов: Това са фактите.

Владислав Кацарски: Аз не те питах това, защото съм сигурен, че Бончо Бонев не може да си осигури сам мнозинство. Тук ще кажа няколко истини, които тепърва ще ги проверим във времето. Сигурен съм, че Бончо Бонев е такъв търговец, че не може да продаде и кибрит на тъмно. Той е протеже на Димо Тотев. Анализирайки точно този председател на кооперация на слепите, ще кажа само така – някога тя е създадена от едни слепи търговци, за да подпомогнат своите други слепи братя, които нямат толкова успехи в търговията и не им върви толкова успешно бизнеса. И тя е създадена да подпомогне тези хора. Те са се обединили, за да бъдат по-силни в конкуренцията. Кооперация на слепите има изключително социални функции с трудоустрояване на слепи хора. А Бончо Бонев е един от хората, които в последните години изпълняваха хигиенно-санитарни функции в кооперацията, т.е. да гони хората, както му нареждаше да прави това Красимира Прунечева. Това аз съм го виждал лично, защото той изгони БРАЙЛ ФМ от заседание, което не беше обявено за открито. Точно този човек сега ще бъде председател на кооперация. Най-прекият път към затвора на Бончо Бонев е председателството му на кооперация на слепите. Чий човек е Бончо Бонев?

Хари Хараламбов: Това е трудно да се каже, но той е младо попълнение на „съюзната мафия”. Аз преди 21 години в Централния съвет въведох това понятие. Стоян Митев много ми се обиди, но аз него не го визирах. Трябва пак да започне да се говори за това нещо. Тази мафия си има своя тартор: мафия от за нищо друго не подготвени хора, освен да се облагодетелстват лично. Диктаторчета, които мислят как да облагодетелстват дребните си протежета, но не мислят за общата, голямата членска маса. Той е част от тази мафия, от тази клика на т.нар. „стопански дейци”.

Владислав Кацарски: Михаил Кърлин е уволнил главната си счетоводителка Красимира Иванова, установявайки, че го е предала. Не крала, а предала. Тази мъка, която сполетя Михаил Кърлин, че е предаден от своите, може би си е изиграла  значението и той вече не е между нас. Между тях. При мен никога не е бил. Въпросът е: ще възстанови ли Бончо Бонев Красимира Иванова на работа? Въпрос, който ще ни отговори на друг въпрос – човек на „Кърлиновото крило” ли е той, или е на крилото, за което се говори, че Съюза на слепите кадрува в кооперация на слепите?

Хари Хараламбов: Тези, които го  поддържат – Димо Тотев и онези, които са от крилото срещу Красимира Иванова и Асен Стоянов. Ако такава е логиката, би трябвало и Бончо Бонев да е срещу тях двамата.

Владислав Кацарски: Само че това крило, когато беше жив Кърлин, действаше изключително сплотено.

Хари Хараламбов: Точно това размести пластовете. Тогава Асен Стоянов и Иванова-Прунечева са действали прикрито, съответно и поддръжниците им са се прикривали, а  крилата, понеже сега едва се обособяват, още е трудно да се каже…

Владислав Кацарски: Братоубийствена война. Ще я има ли според теб?

Хари Хараламбов: Нямам всички факти от събранието, но разбрах, че някой издигнал и Асен Стоянов за председател, но той си направил самоотвод.

Владислав Кацарски: Което идва да каже, че в Общото събрание на Кооперацията има хора с нисък морал. Изненада ли те изборът на Бончо Бонев?

Хари Хараламбов: Аз не мога да кажа той какви качества има, през тези години не съм могъл да го разбера. Не съм забелязал да е човек с особени качества, но при слепите това не се гледа. Аз питах някои хора какво ги мотивира – всеки го мотивира нещо различно, но не и качествата. Казват „той ми е приятел, ходили сме си на гости, много е активен в спорта”. Намерил е хора, които да действат в негова подкрепа и си е осигурил тези гласове.

Владислав Кацарски: Можеха да изберат и Хюсеин, например. Хюсеин Исмаил е човек, който твърди, че не търси конфликта. Аз поне не зная открито да се е конфронтирал с когото и да е, което обаче пък не го прави комформист. Съпоставен като визитка с Бонев, е напред във всяко отношение.

 Хари Хараламбов: Да, но очевидно по-малко гласове е успял да си осигури. Това е майсторлъкът, първо. Второ, той може би не е бил още от началото твърд и категоричен и затова по-малко гласове си е осигурил. Не съм убеден, че в крайна сметка не са се разбрали. Той сега е член на Управителния съвет и това напълно го устройва.  Ако беше избран, вероятно трябваше да си напусне държавната работа.

Владислав Кацарски: Това са хипотези. Следващият понеделник Хусеин ще е тук и ще каже дали е така. Питам се и друго –  управителните съвети ще продължат ли да се провеждат, меко казано, „извън България”? Като погледнеш, къде ли не са били тези хора! Ники Тодоров предложи да са в Катманду следващия път. Две неща ме интересуват: дали ще бъде върната Красимира Иванова на позицията главен счетоводител и кое е лобито, което възкачи Бончо Бонев на престола? И в старите монархии горе се избира най-безобидният, за да може долу да се прави, каквото се прави. Затова казах, че най-прекият  път към затвора е председателското му място. Днеска не си толкова категоричен, а ти си от хората, преследвани от председателя Михаил Кърлин  и от неговата подгласница Красимира Прунечева.

Хари Хараламбов: Опитах се да провокирам новото ръководство. Подадох си молба да ме възстановят без да чакат края на делата. Това възстановяване като краен акт трябва да го направи събранието, с идеята да мога да участвам в районното събрание. Според мен, няма кой знае колко лагери – въпросът е, как ще се позиционират, как действат, но разбирателство има. Изборът на Бончо не беше изненада за мен. Коментирахме в една група, че няма реално как да изберат Бончо, тъй като той е член на Контролния  съвет и няма опция да го освободят и да изберат друг човек. Но те веднага промениха поканата, като влючиха една точка, в случай че бъде избран човек от Контролния съвет, да се освободи и да се попълни мястото му. В същото време по моята молба, по която не държах Управителният съвет да взима становище, а просто да я включи в дневния ред на събранието – а то пък взело становище и ми отговориха, че събранието нямало да се занимава с нищо друго, освен с изборите, било редно разглеждането на молбата да се отложи, докато не дойде новият председател, който да си каже мнението.

Владислав Кацарски: А защо трябваше да избират Бончо Бонев, след като той вече е избран като член на Контролния съвет? Защо участва в избора?

Хари Хараламбов:  Участва, защото така иска. Така са преценили.

Владислав Кацарски: Тази преценка не е правилна.

Хари Хараламбов: И според мен не е правилна, но в организациите лидерите обичат, ако няма законова забрана, да заемат по 18 длъжности.

Владислав Кацарски: За хората, които не знаят нищо за слепите, ще кажа, че те имат три големи организации – читалище „Луи Брайл”,  Национално потребителна кооперация и най-голямата, Съюза на слепите. Тази болест „власт” се пренесе и в останалите НПО-та на и за хора с увреждания. Всеки добрал се до председателско място, брани с нокти, зъби, копита – само да остане на власт. Много от председателите на тези организации се мислят за богове и за несваляеми, но накрая се намесва Върховният, този, койте е горе и прекратява мандатите. Така се случи с Михаил Кърлин. Беше председател от 1974 година. През това време унижи, смачка и сгази не един сляп човечец. Той беше закоравял наглец и въведе най-мръсните похвати в Кооперация на слепите. А днес нищо ново – старите отново са на мача, определят, кадруват. Странно е за мен, че твоята молба е заметена под килима.

 Хари Хараламбов: Тя е заметена целенасочено, за да не мога да участвам в районните събрания. Проведох разговор с Бончо Бонев преди да е председател, като го питах, дали е присъствал на това заседание и какво му е мнението. Поне на мен не ми го каза. Увери ме, че ако той бъде председател на Управителния съвет, молбата ще се доразгледа. Но другата част на състава си е същият, освен че другото вакантно място се заема от г-н Пухлев.Така че това ще е атестат как продължават да действат новите-стари ръководители.

Владислав Кацарски:  Ще завърша с един въпрос към всички, знаещи историята на Съюза на слепите: какъв беше прякорът, който служителката на Петър Стайков, Ирена Дафовска, сложи на Бончо Бонев? Водещ: Владислав Кацарски

Хари Хараламбов в диалог с водещия Владислав Кацарски


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *