В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Радио Брайл ФМ: политически коментар след изборите на 14 ноември 2021 година

Публикувано от на 16/11/2021

Изборите: а сега накъде?
На 14 ноември се състояха и президентски, и парламентарни избори - трети поред за годината, но избирателната активност беше рекордно ниска. Но и как да е иначе, след като мнозинството българи са в плен на апатията и разочарованието? Те не чуха в кампаниите на политическите сили решения за същинските проблеми - за високите цени и инфлацията, за енергийния натиск или за кризата в здравеопазването, породена от Ковид-19. 
Промяната "изяде" партиите на протеста, но "Продължаваме промяната" ще лидира при съставянето на бъдещо правителство. Партиите на статуквото не олекнаха откъм избиратели. Настоящият президент ще е новият президент - след предстоящия втори тур. Мнозинството от българските гласоподаватели остава безучастно към демократичния изборен процес. Това са първите изводи от приключилите избори 2 в 1 в България.
Политически анализ и коментар след изборите на 14 ноември 2021 година на Анелия Велинова, Владислав Кацарски и Христо Петров.
Владислав Кацарски: Тези избори поставиха един печален рекорд в България - за най-ниска избирателна активност. Изборите се състояха – хората, които излязоха да гласуват, казаха своето, онези, които не гласуваха, ни провокират с въпроса: дали пандемията беше причината, или нещо друго се крие зад тази апатия?
Не видях адекватно поведение на нито една партия. Това, че „Промяната продължава” взе мнозинство, е резултат на дълга подготовка, извършена от администрацията на „архитекта” Радев, за се произведе и създаде тази формация.
Другите два сценария, които искам да споделя като мое опасение, са: четирите години НДСВ в началото на века или „зимата на Жан Виденов”. Кое си избирате?
Не обвиняваха ли бъдещия бивш министър Асен Василев в това, че е откраднал много пари от своите сътрудници в компаниите, където е работил? И второ – правителство с участието на социалистите да не се е сгромолясало и да не е довело държавата до катастрофа? Да си спомним Андрей Луканов, Жан Виденов, Тройната коалиция.
Това, което ще кажа сега, ще предизвика бурни реакции сред много политически анализатори, но преди да скочат и креснат, нека се замислят: дали случващото се не е ход на ръководството на ГЕРБ, което е видяло през декември м.г., какво се създава като световна тенденция и са изработили този сценарий, за да могат да се „ъпгрейдват” за две години, когато не са във властта. А когато не си в нея в години на тежка криза, може да се завърнеш отново на бял кон. И това е реална прогноза.
Анелия Велинова: Има две много явни тенденции в човешкото развитие – едната е, мнозинството да гнети малцинството, а другата - малцинството да натиска мнозинството. И тъй като ние живеем в България, при нас малцинството обикновено „натиска“ мнозинството.
Много от партиите се опитват да създадат нов образ. Класически пример е ДПС – партия, създадена по незаконен, противоконституционен начин. Продължават да подкрепят Делян Пеевски, санкциониран по закона „Магнитски”. Протестите от 400 дни през 2013 година показаха по недвусмислен начин отношението на хората към този политик и партията му, а днес той отново се завръща на бял кон в Парламента.
Двете момчета от Харвард ще потвърдят ли старата истина, че където си учил – в Англия, в Русия, в САЩ или другаде, ставаш проводник на политиката на тези държави? Те изпълнители на каква политика ще бъдат, какви виждания имат? Най-вероятно ще се коалират със социалистите с уж „лява политика”, но с десни методи.
„Има такъв народ” си позволиха луска да провалят цели два избора и имат вина за това, че държавата ще изпадне в тежка криза. Тя се задава на хоризонта и набира скорост. Ролята на „Има такъв народ” е била да срине този модел и въобще не са имали намерение да вземат властта, а да саботират всичко в тази страна.
Христо Петров: Ниската избирателна активност е тревожен сигнал. Той се излъчваше още от предпоследните избори. Тенденция, която върви надолу – за падане на избирателната активност. Ние бяхме свидетели как това е свързано по някакъв начин с дебилното поведение на повечето ( да не кажа на всичките партии ) и представители, които участваха в избора, надменното им поведение, липсата на връзка с народа, с хората.
Създаването на „Промяната продължава” е успешно измислен проект и явление, като бяха употребени всички съвременни методи за PR и ресурса на държавата. Тези младежи за кратко време успяха да изградят структури по цялата страна, пътуваха много, срещаха се с хората и бяха като оголен нерв за всяка една тегоба, която им споделяха. Имаха не само готов отговор, но и решение за проблема. Моето лично усещане за структурата „Промяната продължава” е, че отправиха добре обмислени послания, създадоха връзка с избирателите, която беше и обратна. Това са основни фактори, които липсваха в поведението на останалите политически формирования. Но да спечелиш в избори с една платформа и след това да я нагодиш, промениш спрямо коалиционните си парньори, е лицемерно. Нагледахме се на такива подходи достатъчно през последните години.
Моделът, срещу който всички заявяват, че се борят, с изключение на ГЕРБ, дали не е поредният опит да бъде съхранен, но с нови актьори и да продължи съществуването си. Излизат нови политически играчи, които са принудени да влезнат в коалиция и съглашателство с тези, срещу които се борят. Парадокс е, че няма политици с ярки, непоклатими принципи.
Политическият саботаж, за който говорихме, е с по-далечни цели – връщането на основния играч на политическата сцена, от която беше изместен. Ако и сега не се излъчи правителство по една или друга причина, това ще бъде реверанс за бившите управляващи от ГЕРБ.
Целият разговор с интересни и провокиращи размисли за ситуацията в страната след изборите, ще чуете във видео файла ТУК.
Разговора водиха: Владислав Кацарски, Анелия Велинова и Христо Петров

Владислав Кацарски: Тези избори поставиха един печален рекорд в България – за най – нисka избирателна активност…

Анелия Велинова: … И тъй като ние живеем в България, при нас малцинството обикновено „натиска“ мнозинството…

Христо Петров:Ние бяхме свидетели как това е свързано по някакъв начин с дебилното поведение на повечето ( да не кажа на всичките партии ) и представители, които участваха в избора, надменното им поведение, липсата на връзка с народа, с хората…


Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *