В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Благослав Михайлов за платформата Стража (6.12.2021)

Публикувано от на 08/12/2021

Благослав Михайлов: „Българите трябва да повярват, че гражданското общество може да се промени.”

Демокрацията не е само лозунг, а най-добрата форма на управление, измисляна някога. Такава е философията на програмиста Благослав и на студента по медицина Фридрих, обединили време, усилия и експертиза зад създаването на онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg), която смело може да се определи като „дигитално Народно събрание“.
Те подбират и онагледяват абсолютно всяко гласуване и изказване на българските народни представители за последното десетилетие и отвъд. Как и защо го правят, както и какви са бъдещите им цели, научаваме от разговора с Благослав Михайлов, завършил Изкуствен интелект в Шефилдския университет. В последните години използва техническите си познания в полза на различни инициативи, целящи да подобрят социалната и гражданска среда в България.
Благослав Михайлов: Първо искам да разкажа какво представлява „Стража”, след това да обясня какви са проблемите в българската политика, които сме видели и как искаме да ги решим.
„Стража” е платформа, която предоставя подробна информация за Парламента, взета от неговия сайт, но данните там не са достатъчно разбираеми за гражданите. Ще посоча два конкретни вида данни, които ще са много ценни за тях –поименните гласувания и стенограмите. Платформата позволява да видят как е гласувал по всеки въпрос народният представител. Нашата мисия цели да скъси пропастта между гражданите и техните представители в Парламента. На неговия сайта има стенограми дори от Търновското учредително събрание преди повече от 130 години, има стенограми от цялата история на съвременната българска държава до днес. Достъпни са в сканиран pdf формат, който не позволява да ги обработваме с автоматични алгоритми. Този формат за съжаление е един от най-недостъпните за незрящи хора.
Наш фокус са стенограмите от периода 2001 година до днес, по-назад не гледаме, защото там данните са много недостъпни и не си струва усилията. Затова ние реално имаме данни от последните 20 години. Сайтът на Парламента действително предоставя много данни, но по начин, който не върши работа никому.
Планирам да направя една търсачка, където всеки гражданин да може да търси изказвания на депутати. Това ще бъде нещо революционно за България, но и за света.
Искаме той да види информацията и сам да я тълкува, а не с помощта на експерти и техните често съмнителни, субективни, тенденциозни анализи. Това е целта на нашия проект – предоставяме един инструмент, чрез който гражданите виждат реалната, неподправена информация и не са зависими от медии и експерти.
Казах най-общо какво включва „Стража” и какво може да извлече гражданинът в момента от нея, но цялостната й идея е много по-обширна и обхватна.
Аз и Фридрих, мой приятел, който учи медицина в Германия, сме основатели на „Стража“. Още през май месец той ми разказа за една платформа, Abgeordnetenwatch или Parliamentwatch. „Стража” е вдъхновена от немския проект „Гледай народните представители“. Фридрих знаеше, че аз се занимавам с компютри и ме попита можем ли да направим нещо такова и за България. Първоначално не знаех за какво точно става въпрос, но след като проучих идеята, много се запалих.
Всъщност „Стража“ се превърна в нещо уникално, различно и единствено на света, защото избрахме по-различна стратегия и модел. Платформата „Гледай народните представители“ позволява на гражданите на Германия да задават въпроси на своите политически представители в Бундестага. Поне 70% от депутатите отговарят на тези въпроси – тоест, платформата се използва добре там.
Първоначално помислихме, че може би в България трябва да подходим малко по-различно, предвид по-ниската политическа ангажираност на мнозинството хора у нас. Всъщност това трябва да е основната ни битка на този етап – да ангажираме по-голяма част от българите с обществено-политически теми. Започнахме с няколко клика в сайта на Парламента, за да видим какви данни са качени там. Оказа се, че има много информация, но представена по такъв начин, изискващ страшно много време, за да разбере нещо човек. Необходимо е да се разрови в едни екселски таблици, да прочете адски дълги и неструктурирани текстове. Решихме да вземем тези данни и да ги направим по-лесно достъпни и разбираеми за гражданите. Тръгнахме оттам.
Визията на „Стража” е, че трябва да имаме едно ангажирано гражданско общество. Вярваме, че една власт, която няма контрол отдолу, винаги ще се корумпира, ще се поквари. Най-важното е да променим политическата култура, а за да я променим, всяка власт трябва да има механизъм за контрол и натиск от гражданите. Това е гражданското общество, това е всеки един от нас с гражданско самосъзнание и позиция, който има право да влияе на властта, а не да бъде подчинен на нея. Тези проблеми касаят целия свят, не само България и ще бъдат решени благодарение на технологиите.
Нашият проект обръща сериозно внимание на понятието „технически предизвикателства на демокрацията“, защото много от проблемите на демокрацията се дължат на информационни проблеми и морето от дезинформация. 
Предоставяме прозрачност, планираме много повече функционалности, които да позволят на политиците да се свързват с гражданите през нашата платформа, например да отговарят на техни въпроси, да получават обратна връзка. Политиците често разчитат на това, че хората забравят, но на платформата е лесно да се открие изказване, което те считат за забравено.
Когато повярват в нещо, българите са склонни да го подкрепят. Те са склонни да се обединят и да постигнат велики неща. И това е нашата цел – да накараме хората да повярват, че една качествена промяна на гражданското общество е възможна. Искаме да укрепим обществото, в което живеем, политическата и гражданската култура. Демокрацията е цялостен начин на мислене в обществото и тя трябва да се култивира в нашата страна.
Водещи: Владислав Кацарски и Христо Петров

Благослав Михайлов: Какво представлява новата уеб платформа strazha.bg?

Опции на читателя

Остави съобщение

Вашият имейл няма да бъде публикуван или споделян с трети страни.Задължителните полета са маркирани с *