В момента върви

Title

Artist

Предаването в момента

Предаването в момента


Г. Георгиев ( геолог ) и проф. Хр. Гешанов (психолог, сексолог, преподавател по евристика)

проф. Христо Гешанов 15/03/2021

Акценти: *  Георги Георгиев: геология, енергетика и газ или как  не се превърнахме в значима балканска дестинация… * Социалната неграмотност на българските политици. Кой плаща за незнанието им?

Може да чуете последното интервю на проф. Гешанов, записано в студиото на радио Брайл ФМ ( средата на март ), след 1.12 час от записа… Изучавал е философия и психология в Софийски Университет „Свети Климент Охридски”. След това – специалност „Управление на духовните дейности” в Академията за обществени науки и социално управление (с две втори специалности – „Психология” и „Журналистика”). Паралелно – двегодишна школа по сексология в Медицинска академия, София. През 1963 г. създава първия в България Клуб за научна фантастика и прогностика „Приятели на бъдещето”, а през 84–та  е един от учредителите на Интегралния клуб за фантастика и прогностика „Иван Ефремов” – София. Работил е като психолог на редица представителни и национални отбори по спортна гимнастика, баскетбол, волейбол, тежка атлетика, ски алпийски дисциплини, биатлон, шахмат. Бил е психолог и на българската хималайска експедиция „Еверест’84”. Ръководил е школи по системата Йога в София, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Перник и други.

Гешанов е член-учредител е на Международната Академия „Космос и философия” (остров Крит, 1989). Бил е ръководител на Работната група по космическа психология, завеждащ отдел Научни изследвания към Българско астронавтическо дружество и член на УС на същото. Учредител е на Българската асоциация на християнските психолози (август 2005). Преподавал е евристика (наука за творческото мислене и реализации) във ВМЕИ „Ленин” (сега Технически университет), във ВЛТИ (Лесотехнически университет), за космическите специалисти в Международен ситуационен център (Стара Загора), в Съюза на композиторите и други. Автор е на повече от 300 публикации в централния печат, БНР и БНТ (4 сценария за реализирани научни филми). Автор е на повече от 50 научни публикации, в това число на 4 оригинални проекти. Написал е 17 книги. През 2003 г. е удостоен от Американския биографичен институт със званието „Мъж на годината – световен лидер”.