Организациите на хората с нарушено зрение и техните ръководители

Отрязаха главата и на „Успех“ – Варна”. Като се има предвид  кой е председател на Съюза на слепите в България, това беше въпрос на време. Този акт на поредната управленска импотентност затвърди позицията на председателя на Съюза на слепите в редицата на разрушителите на съвременна България. Страшното в случая, е че той води след себе си армия също толкова бездарна, отмъстителна и завистлива, като самия него. Недопускаща никой да се доближи до олизаните и олигавени съдове с елея, които години наред къде по унизителен, къде по съмнителен начин доят от държавата.

„Да ти пипна аз Солунската митница…”. Е, ма това го е казал Алеко в едни подобни на тези времена. На нашия не му трябва митница, а до Солун може да иде я на конгрес, я на конференцийка. На него си му е достатъчно да си пръцка – човещинка, пък и от годинките – тука, в София. Пък и в кьошка му някоя северозападна глогинка я кафенце ще му поднесе, я, на коленце ще му седне. А като тръгне мълва, ще каже на жена си, че тия глупости ги дрънкат враговете му, щото му завиждат. Не му завиждат те, ми му гледат сеира –  не е грешно да си сляп, пък може и да е. Нека си говорят, на мен какво ми е! Който можах изпоуволних, който ми пречеше – изгоних.“ По-кадърен от мен сега няма!“. Ма то и как да има, като ти си най-бездарният и некадърният.

И как така се случи, че всички изведнъж забравиха. Забравиха! „Далеч били от системата и не знаели какво става“. Не се намери един специалист от близкото минало да застане пред микрофона на радиото и да каже открито: защо позволиха на един некадърен икономически ръководител (това последното изобщо не е определение за председателя на ССБ) да съсипе цяла система! Какъв икономически ръководител е той? Някога беше най-бездарният директор на „Успех“ – Сливен”: нещо повече, абсолютно сигурен съм, че и павилион за семки да му даде човек да сейбисва, и него ще фалира. Демагогия, страх, лъжи, недоверие, сплетни – в това се превърна системата на Съюзът на слепите. В нашия случай – Съюзът на слепия. Близо 700 хиляди субсидия от държавата, наеми от където можеш да се сетиш – разперили са пипала по всички държавни структури и ги смучат най-безочливо, твърдейки, че са представители на слепите хора. А до слепите хора не достига даже ехото от дрънченето на тези пари. Знае ли някой човечец из Смолянско каква е заплатата на същия този председател? Знае ли някой в София с каква „чутовна“ дейност се е нагърбил този титан на мисълта? Ако питаш него, той денонощно твори нормативни документи, с които да направи живота на слепите още и още по-.

Глупости!  Никой не го бръсне за слива от онези, които управляват държавата. Съюзът на слепите е само една търгашеска организация,  пречеща на и без това обезверените слепи хора да се развиват и да организират живота си.

Защо търгашеска ли? Защото все още успяват да ударят по сълзливата струнка на месните ръководители, че каузата им е благородна и просят ли просят без свян и срам. Лъжат най-безочливо бюрата по труда и прибират работни места, с което задушават други по-креативни организации, които не могат да хванат ръка от техните лалугерски ръководителчета.

За останалия свят слепите са еднакви, като китайците. Хората не се замислят и не правят разлика между Съюз на слепите, Кооперация на слепите или Читалище на слепите. И трите управлявани от нахални, властолюбиви, безочливи и лъжещи старци.

 

Отрязаха главата на „Успех“ – Варна”! Боже, това само да беше! Ми забравихте ли как преди две години сляха „Успех“ – Дряново” с „Успех“ – Варна?  И какво?  И това икономическо чудо рухна! Ма почивния дом в Шипково бил много на плюс. И с чии пари, бе, дедковци?! Нали ако не беше държавата да плаща почивките на водените под строй слепи, щяхте да ядете на нам си кой яйцата! Държавните мъже се били стреснали от председателя – този мургав гигант! – и дали заден по въпроса за инвалидните  пенсии!!!Нищо подобно, отдръпнаха се, за да се прегрупират. А сега, когато потекоха нови дебати, нашият го няма на тях, той е над нещата. Най-лошото и циничното е, че ако неправителствените организации извоюват някакъв успех, той най-безцеремонно ще се окичи с него и ще каже „И ето, видяхти ли, аз като ви казвах, вий не ма слушахти”.

И сега се питам как този човек успя да размаже всичко що е разумно в системата и изпълзя? И отговорът е само един: плевелите са най-устойчиви.

Другото е в графа „Боже Господи”. Как иначе да коментираме израза му „Какво е библиотеката? – пита сливенският мъдрец. И дълбокомислено и категорично отговаря, така, че простаците да го схванат веднага:  „Склад за книги е библиотеката. И следователно библиотекар може да бъде и началник склад. Така и така ще дава тоалетна хартия и ламарина, що да не дава и книги.” И съкрати всички библиотекари в страната в системата на Съюза на слепите. Как се прави едно списание – раз, прас и готово. И списание „Зари” заприлича на многотиражка. А това да ти организира младежка среща…. Е, там няма равен на себе си! Път на младите трябва да се дава. И като се затичаха едни тридесет-, четиридесетгодишни младежи – да не ти е работа! А истинските младежи така и не чуха. Ма то е защото нашият председател освен със зрението си има проблеми и със слуха.

За другите стана въпрос по-горе. Ако слепотата и глухотата са си негов проблем, то останалите вече се превръщат в бедствие.

Това лято гледах как едни слепи хора чакаха на опашка пред Хранителната банка да си вземат помощите. Някой беше решил, че може да ги опъне в тридесет и пет градусовата жега на юлското слънце и да ги накара да чакат, докато в 11:20 ч. без предупреждение беше отишъл да си пие аперитива. И когато ги попитах няма ли да се оплачат, няма ли да кажат как безобразничат с тях, не кой да е, а също такива слепи като тях, но малко овластени знаете ли какво ми отговориха? „Не, няма да кажем нищо, напротив, ще отречем, защото утре няма да ни дадат и това.“

Как забравиха всички! Всеки се спотайва, никой не знае как се стигна дотук! Никой не си спомня за гнилите плодове, раздадени от същата тази Хранителна банка. Нали не се съмнявате, че наказан няма? Утре така и този председател ще се измъкне и ще се изпикае в края на пепелището. Дано поне там уцели, щото с тоалетните в управлението не му се получава – но това е друга тема.

Излишно е сякаш да споменавам, че въпросният председател не може да чете, да пише, да работи с компютър. Изобщо е едно съчетание от неможене, обеспечено, осигурено и оцеляващо в една система от наплашени и бедни хора. А в такава система и държава, високата заплата на тези хора е гарантирана.