Николай Нинов, председател на Съюза на глухите – част 1

Николай Нинов, председател на Съюз на глухите в България

Интервю за Брайл FM по повод 3 декември – Международния ден на хората с увреждания

 

  • Г-н Нинов, какво е за Вас 3 декември?
  • Международният ден на хората с увреждания поначало бе нещо като празник, когато започнаха да се организират тези световни дни. Но с течение на годините хората по света разбраха, че това е денят, в който трябва да се борят, за да отстояват политиките за своите специфични групи. Тази борба трябва да е постоянна и ежедневна, но най-вече на този ден трябва публично и явно да се защитават интересите на хората с увреждания, да се приканват държавните институции и всички, които са в тясна връзка с тази група от хора, да имат чувство за съпричастност.
  • 2018 година бе напрегната в социален план. Как Вие виждате промените, които се случват и как участвате в тях?
  • 2018 година бе наистина напрегната. Имаше участие на много и най-различни групи от хора с увреждания, всички започнаха да се взаимосвързват. Хубавото от политическа гледна точка е, че правителството отвори врати и реализира дебати на най-различни нива, като се започне от протеста на майките, премине се през Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и се стигне до парламента, където се разискват важните закони. Това е първата крачка към промяната. В законите и наредбите няма да се споменава думата „инвалид“, това е голям успех. Премахването на тази дума ще промени и възгледите и вижданията за хората с увреждания и аз съм много удовлетворен от постигането на този резултат. Искрено се надявам да има много по-голяма активност, когато става въпрос за достъп, да се търсят всички възможни начини бариерите пред хората с увреждания да бъдат преодолявани, за да се подобрява стандарта им на живот. Всичко това зависи от политическата воля и от желанието на държавата да бъде рамо до рамо с тези хора и да показва съпричастност.
  • Създаде се впечатление, че реформата е закъсняла, и че една от причините е в Националния съвет за интеграция, в който и Съюзът на глухите членува. Как ще коментирате тези изявления?
  • Забавянето не е по линия на Националния съвет. Взимането на отношение по тези въпроси е многократно поставяно в продължение на десетки години. Друг е въпросът, че Националният съвет за интеграция като орган на Министерския съвет не може сам да предизвика публичните дебати на политическо ниво. Всякакви спекулации за забавяне относно отношение по дадена реформа могат само да пречат на всички, които мислят и се борят за живота на хората.
  • Какво смятате по дебата за председателстването на съвета, отворен преди месец, когато г-н Симеонов бе още вицепремиер?
  • Не мога да си изградя пълна картина, поради липсата на специфична информация и затова не мога да взема отношение.
  • Каква беше 2018 година за Съюза на глухите в България?
  • Проведоха се изключително много национални мероприятия. Съюзът на глухите организира Национален туристически събор в Сапарева Баня с участието на близо 1600 членове. Голямо събитие е и Републиканското първенство по шахмат. Проведохме и Националния конкурс Мис и Мистър „Тишина“, където излъчихме победители и ги изпратихме в Чехия, където ще участват на Европейския конкурс. Провеждаме и национални семинари с участието на нашите членове, както и изборни кампании. На 4 и 5 декември организираме голям европейски форум, на който участват представители от Полша, Литва, Ирландия във връзка с реализирането на европейски проект по възможностите за реализация на пазара на труда при хората с увреден слух. На 14, 15 и 16 декември от Европейския съюз на глухите президентът Марко Йокинен заедно с целия борд ще дойдат тук и ще изнесат лекции във връзка с методи и начини как да се борим за признаването и узаконяването на жестовия език като национален език, като култура, като идентичност за развитието на глухите хора. На всеки две седмици се печата брой на вестник „Тишина“, във Фейсбук се пускат видеоклипове и информация за най-различни мероприятия и дейности, а в интернет- страницата ни публикуваме важни документи във връзка с решения за промени в политиките за хората с увреждания.