Коментари на екипа за социалната политика в България

 

Коментари във връзка с оставката на Валери Симеонов и с актуалната ситуация в социалната политика

 

На 16 ноември Валери Симеонов от „Обединените патриоти“ подаде оставка като вицепремиер на България. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му.

Брайл FM събра мнения на хора, наблюдаващи процесите в социалната политика от различни страни.

Вера Иванова, една от основните инициаторки на протестите на майки на деца с увреждания, каза, че и двата закона се работят в комисиите, като се правят чисто технически поправки.

Вера Иванова: – Ние нямаме друг механизъм. Нашата палатка е пред Народното събрание, там се протестира ежедневно вече 200 дни и тя ще остане, докато нещата се случат. Но под „случване“ ние разбираме началото на реформата. Тези два закона са първите стъпки в  реформата.

Вера Иванова каза, че субсидиите на националнопредставителните организации са удобното средство на управляващите във всеки момент да ги настроят срещу тях и че никой не е обърнал внимание на исканата от майките още преди три месеца за оставката на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания г-жа Адриана Стоименова по повод нейни изказвания, че протестиращите майки са финансово инжектирани отвън.

Д-р Боряна Холевич от сдружението на лекарите от ТЕЛК-София изрази съжаление, че в нито един свой протест майките не са споменали Наредбата за медицинска експертиза, която е в ущърб на стотици хиляди хора с увреждания и не са изразили несъгласието си с нея, а тя е вече влязла в сила. Най-голямото несъвършенство, което тя вижда, е оценката по водещото заболяване, което довежда до парадоксални случаи, при които деца със „Синдром на Даун“ да бъдат освидетелствани с 30% инвалидност, тъй като водеща е била хромозомната аномалия, а не коефициентът на интелигентност.

Д-р Боряна Холевич:  – Чух изказване на Вера Иванова за създаване на огледален ТЕЛК, тоест, комисия, която да определя какво могат хората с увреждания. Това е абсурдно искане. Независимо дали едно дете е с или без увреждане, кой по-добре от родителя ще прецени какво може или не може то?

Във връзка със Закона за хората с увреждания д-р Холевич каза, че най-проблематична е индивидуалната оценка, тъй като социалните работници нямат достатъчно представа за спецификите на множеството заболявания и техните последствия за организма.

За оставката на Симеонов д-р Холевич каза, че поведението на Симеонов е скандално още от дните на предизборната кампания, в които той е наричал инвалидите „фалшиви“.

Свое мнение за ситуацията даде и юристът Хари Хараламбов, който сътрудничи на БРАЙЛ ФМ от създаването му. Той каза, че противоречие има не само между майките на деца с увреждания, националнопредставителните организации и сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Хари Хараламбов:  – Самите майки започнаха да враждуват помежду си. Такъв неорганизиран протест може да доведе до много хаотични неща. Разделението идва може би тъкмо от това, че една част от тях са подпомогнати от професионални протестъри, а другата част са спонтанни майки, неподпомогнати от никого.“

Хараламбов коментира още, че Законът за хората с увреждания няма да промени почти нищо в социалната политика и сам той е „закон с увреждания“. Според него, той е правен от хора без необходимия капацитет и познания, а майките са били „успани“, че се върши работа. Сега някои от майките са удовлетворени от него, а други – не.

Във връзка с оставката на Симеонов Хари Хараламбов сподели:

  • Макар майките да го третират като тяхна победа, тази оставка беше плод на някакво политическо решение, сделка между ДПС и ГЕРБ. След оставката си Симеонов се връща като народен представител. Кошмар за тях ще бъде, ако той, точно преди второто четене на Закона за хората с увреждания, реши да се включи и в социалната комисия.“

Хари Хараламбов каза още, че не се знае какво ще се случи с програмата „Асистент за независим живот“ след март 2019 година, тъй като плащанията за личната помощ вероятно ще стартират чак от септември, а Столична Община може да реши пренасочване на средствата по програмата. Той прогнозира изненади, тъй като бюджетът не е повишен, а вече окончателно няма да се зачитат повече точки за обучение и работа.