Свети Николай – пазителят

Свети Николай – пазителят

Почита се в целия християнски свят. В житието му се казва: „Много велики и преславни чудеса извършил на земята и по морето този велик угодник”. Той по­магал на намиращите се в беди, спасявал от потъване, изваждал на сушата от морската дълбочина, освобождавал от плен и отнасял освободените у дома, избавял от вериги и тъмници, защища­вал от посичане с меч, освобождавал от смърт, предпазвал бедните от позор.

Разказва се, че обеднял до просешка тояга човек бил готов да продаде дори трите си дъщери, за да оцелеят. Но Николай оставял три пъти пълни кесии и бащата успял да ожени децата си почтени и заможни мъже. Накрая и той се сдобил с пълна кесия, зада преживява достойно старините си. Това става само когато хората са заредили живота си с добродетелност и чистота.

На мнозина подавал изцеление, на слепите – проглеждане, на сакатите – ходене, на глухите – слух, на немите -дар-слово. Той обогатил много бедства­щи в крайна нищета, давал на гладните храна и за всички се явявал готов помощ­ник във всяка нужда, топъл застъпник, бърз ходатай и защитник. Той и сега помага на призоваващите го и ги избавя от беди. Невъзможно е да се изброят чудесата му, както и да му се отблагодарят хората.

 

Днес имат имен ден: Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо, Нено, Ненка, Нино, Нина, Нейчо, Никол.

В този ден започва истинската зима.