Приемната 13.11.2017 с гости проф.Здравко Каменов и Цветина Панайотова

Днешната тема по BRAILLE  FM е за световния ден за борба с диабета и за музикотерапията и предстоящия благотворителен концерт на 15.11.2017 г.

Гости са проф. Здравко Каменов, началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“ и национален консултант по вътрешни болести, Цветина Панайотова и Точка БГ за музикотерапията.

В началото на предаването проф. Каменов говори за борбата с диабета и неговата симптоматика, понеже диабетът е такова заболяване, че то не боли и трудно се открива. В момента се говори за световна пандемия на заболяването, тъй като болните са 422 000 000, а за справка през 2000 г. в първия атлас на световната диабетна федерация са били 140 000 000. Той отбеляза, че затлъстяването и липсата на физически движения, лошият режим на хранене, а и други фактори  са основна причина за това заболяване. Диабетът е два типа. От тип 1 страдат инсулино-зависимите, а при тип 2 хората могат да се лекуват и медикаментозно, ако се открие навреме. Той разказа още много интересни неща за диабета, но ако това ви представлява интерес, просто слушайте предаването. В него ще чуете и как да се запишете за безплатен преглед. След това Цветина Панайотова разказа как музикотерапията влияе на някои психични заболявания. Тя разказа за нейната работа като музикотерапевт и за своите лични наблюдения и прозрения. Можете да чуете изпълнения на групата ТОЧКА  БГ и на самата Цветина.

 

професор здравко каменов

цветина панайотова