Любовта, без която не можем 26.01.2018 със Златимир Коларов

26.01.18 ЛЮБОВТА с писателя-лекар проф. д-р Златимир Коларов

На 26.01.2018 г. предаването „Любовта, без която не можем“ е с участието на писателя-лекар проф. д-р Златимир Коларов. След обичайното представяне на госта става известно, че той е автор на повече от 485 научни трудове, учебници, ръководства, справочници по медицина, 30 научнопопулярни книги и брошури за пациенти. Автор е още на една публицистична книга, 18 художествени книги, три сценария за документални филми, много награди.
Разговорър се простира от гимназистките години на Златимир Коларов досега, когато все още е запазил любопитството и чувствителното сърце, което резонира като струна на света. „Не е въпрос на мое достойнство, а е въпрос на ген“. Тогава той разказва за своята баба Райна, която е била лечителка билкарка. Тя навремето е гледала сирачета като свои: ако били момичета, им правила чеиз и ги е задомявала; ако били момчета, ги научавали с дядото на занаят. Така веднъж неговият дядо довел вкъщи едно турче, бащата не можеел да изхранва семейството си – да помагало на дядото в хлебарницата и винаги да ядяло хляб. Тогава баба му Райна казала – къде са пет, там са и шест.
Златимир Коларов споделя, че си е повярвал, че може да пише (въпрос на водещите) късно. За него между текстописеца и поета има съществена разлика, както между писането на разкази, новели, есета, белетристика и романи – че всеки жанр си има свои правила. Той разказва и за работата в киното със своята съпруга Валя, която е режисьор. Писателят отбелязва, че писането на сценарии няма нищо общо с писане на романи, че това е съвсем друга материя.
В разговора с водещите Влади и Нели гостът коментира още много теми от областта на литературата и киното. Писателят прочита няколко свои разкази за Златния фонд на радиото. Накрая Златимир Коларов обещава и следващи гостувания, този път на тема медицина. Подробностите от предаването можете да разберете, ако го чуете: гарантирано ще ви е интересно.